Presedintele american George W. Bush a afirmat ca razboiul din Irak a fost un succes si s-a declarat "foarte multumit" de felul in care se desfasoara lucrurile pe teatrul de operatiuni, a declarat el intr-un interviu acordat unei retele japoneze de televiziune si citat de AFP.

"Cred ca decizia de a-l inlatura pe Saddam Hussein de la putere a fost cea corecta", a declarat liderul de la Casa Alba pentru programul "Sunday Project " de pe reteaua Asahi.

"Saddam a fost dusmanul Statelor Unite si multi oameni au crezut ca el poseda arme de distrugere in masa", a afirmat Bush, adaugand ca, de la momentul inlaturarii de la putere a dictatorului irakian, in 2003, in Irak s-au facut "progrese remarcabile". Liderul american a precizat ca "mai sunt multe lucruri de facut" in Irak insa "mai multe tari au putut sa-si retraga trupele din zona deoarece Irakul a devenit o poveste de succes".

Presedintele american a afirmat pentru postul japonez ca "aducem trupele acasa datorita succesului din Irak", recunoscand insa ca "tara nu este complet sigura".

Bush a afirmat ca, din cauza problemelor de securitate, "va mai exista o prezenta americana in Irak, la cererea guvernului irakian" si ca "Statele Unite sunt decise sa continue sa ajute".

Statele Unite au invadat Irakul in 2003, dupa aparitia unor informatii potrivit carora presedintele Saddam Hussein are arme de distrugere in masa. Liderul irakian a fost inlaturat de la putere, arestat si executat prin spanzurare in decembrie 2006, fiind acuzat de masacrarea a peste 140 de siiti.

Zeci de mii de irakieni au fost ucisi in timpul razboiului, care a costat vietile si a 4.200 de soldati americani.

Razboiul din Irak a fost si una dintre temele centrale ale campaniei electorale pentru Casa Alba. Presedintele ales Barack Obama a promis ca va retrage soldatii americani din zona in decurs de 16 luni.

Bush, criticat de fostul sau purtator de cuvant

Fostul purtator de cuvant de la Casa Alba, Scott McClellan, a afirmat, in cartea sa de memorii publicata in mai, ca presedintele Bush "a virat-o ingrozitor" de pe drumul drept si nu a fost "deschis si sincer in legatura cu Irakul".

McClellan a declarat ca liderul de la Casa Alba a recurs la "propaganda pentru a vinde razboiul" din Irak, care nu a fost "un razboi necesar".

Fostul purtator de cuvant a sustinut chiar ca unele dintre afirmatiile prezentate de el presei au fost "prost indrumate".