Criza ii obliga pe rusi sa-si schimbe obiceiurile si sa reduca nu doar cheltuielile pentru produsele scumpe, dar si pentru alcool. Asociatia patronatelor din industria alcoolului trage semnale de alarma – rezervele de bauturi alcoolice din depozitele marilor magazine de desfacere au depasit toate limitele posibile, scrie Nezavisimaia gazeta.

La inceputul lunii noiembrie, stocurile din magazine erau de 4-6 ori mai mari decat in aceeasi perioada din 2007. Din aceasta cauza, producatorii trebuie sa-si reduce cotele de productie. Daca situatia nu se remediaza, expertii prevad falimente in masa ale intreprinderilor de resort dupa Anul Nou.

„Rezervele de vodca si de produse spirtoase se cifrau, la 1 noiembrie, la 8,2 milioane decalitri, de sase ori mai mult decat in octombrie anul trecut”, a declarat secretarul consiliului de experti al comisiei senatoriale pentru politica economica, Pavel Salkin.

„In octombrie, productia de vodca a scazut in Rusia cu 15%”, afirma, la randul lui, seful Centrului pentru studierea pietelor federale si regionale ale alcolului, Vadim Drobiz. Potrivit estimarilor sale, intreprinderile de resort si-ar putea inchide portile, dar nu imediat, ci undeva in lunile februarie-martie.