Autoritatile de la Tiblisi au acuzat fortele ruse ca au tras asupra coloanei oficiale in care se aflau presedintele georgian, Mihail Saakashvili, si seful statului polonez, Lech Kaczynski.

Coloana oficiala se afla in apropiere de regiunea separatista Osetia de Sud, relateaza Realitatea TV.

Cei doi presedinti vizitau un punct de control in apropierea orasului Akhalgori, atunci cand rusii au inceput sa traga, a declarat purtatorul de cuvant al lui Saakashvili, Nato Partskhaladze, citat de AFP.

"Cei doi presedinti au plecat imediat. Nu au fost atinsi", a spus Partskhaladze. Purtatorul de cuvant a adaugat ca nu este sigur daca atacul a vizat in mod direct coloana oficiala sau daca tinta a fost alta.

Varsovia a confirmat pentru postul de televiziune polonez TVN24 ca fortele ruse au deschis focul duminica, in momentul trecerii convoiului presedintilor Poloniei si Georgiei, Lech Kaczynski si Mihail Saakasvili, in apropiere de Osetia de Sud, relateaza RIA Novosti in pagina electronica, citata de Mediafax.

Kaczynski se afla in Georgia pentru a participa la ceremoniile organizate cu ocazia celei de-a cincea aniversari a "revolutiei trandafirilor", care marcheaza sosirea la putere a lui Mihail Saakasvili. El si-a inceput deplasarea printr-o vizita la o tabara de refugiati instalata dupa conflictul ruso-georgian din august.

"Cand ne-am apropiat de patrulele ruse, cateva tiruri s-au auzit dinspre ei. Au fost cel putin trei rafale de carabina. Presedintele (Lech Kaczynski) a ramas impietrit", a declarat secretarul sau, Michal Kaminski, intervievat de postul TVN24.

"Au fost intr-adevar tiruri ruse, dar nu pot afirma daca autorii au tras in aer sau in directia noastra", a adaugat el.

Convoiul prezidential a plecat ulterior spre Tbilisi.

Ambasada Poloniei la Tbilisi a confirmat de asemenea tirurile de arma. "Este adevarat. Convoiul care ii transporta pe presedintii polonez si georgian a fost vizat de focuri in aceasta seara la frontiera cu Osetia de Sud", a declarat o secretara a ambasadei, fara a preciza sursa tirurilor.

"Tirurile nu i-au atins pe presedinti. Dar programul vizitei a fost modificat usor", a adaugat ea.

Atat Rusia, cat si contingentul de pace rus din Osetia de Sud au negat vehement orice implicare, informeaza agentia Interfax.