Sambata s-au implinit 45 de ani de la asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy. Kennedy a fost cel de-al 35-lea si cel mai tanar presedinte american. La 22 noiembrie 1963, cel care a ramas considera pana astazi cel mai popular sef de stat american era asasinat in timpul unei vizite in Dallas, la numai 3 ani dupa ce fusese ales presedinte.

  • Asasinarea lui Kennedy, invaluita si astazi in mister

La 22 noiembrie 1963, Kennedy si sotia sa, Jacqueline, se aflau intr-o masina decapotabila, in fruntea coloanei oficiale, ce traverssa Piata Dealey din Dallas. Jacqueline Kennedy, imbracata in roz, saluta surazatoare multimea. Langa ea, fostul presedinte saluta si el oamenii adunati in piata si priveste inainte. Deodata insa, in directia celor doi , sunt trase 3 focuri de arma. Doua dintre ele si-au nimerit tinta: unul l-a lovit pe Kennedy in spate si i-a iesit prin gat, iar cel de-al doilea l-a nimerit in cap. John F. Kennedy a fost transportat de urgenta la spital, insa in dupa-amiaza aceleiasi zile a fost declarat mort, potrivit Antena 3.

Cu toate ca asasinul, Lee Harvey Oswald, a fost arestat in aceeasi zi, in mai putin de o ora si jumatate de la comiterea crimei, moartea lui John F. Kennedy a ramas pana astazi invaluita in mister. In ciuda numeroaselor speculatii aparute de-a lungul timpului, Lee Harvey Oswald a ramas autorul oficial al crimei.

Investigatiile oficiale l-au gasit pe Lee Harvey Oswald vinovat de moartea presedintelui. Au existat insa sustinatori ai unei teorii a conspiratiei, teorie conform careia Oswald ar fi fost doar executantul unui plan minutios.

Filmul asasinarii lui John F. Kennedy:

In afara de Kennedy, alti trei presedinti americani au mai fost asasinati: Abraham Lincoln, care a abolit sclavia, in 1865, James Garfield, in 1880 si William McKinley in 1900. Tinte ale unor tentative de asasinat au fost si Andrew Jackson, Theodore si Franklin Roosevelt, Gerald Ford si Ronald Reagan. De asemenea, fratele lui John F. Kennedy, Bob, candidat la alegerile prezidentiale, a fost asasinat in 1968.

  • Masuri de securitate fara precedent pentru Barack Obama

La 45 de ani de la asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy, americanii l-au comemorat pe acesta, dar isi fac griji pentru soarta proaspatului presedinte ales, Barack Obama, primul lider de culoare de la Casa Alba si unul dintre cei mai tineri sefi de stat americani. Obama se apropie vertiginos de popularitatea lui Kennedy, iar asemanarile nu se opresc aici. Chiar sotia lui Obama, Michelle, este considerata "o a doua Jackye Kennedy": "Toata lumea este ingrijorata pentru viata unui presedinte, in special atunci cand este atat de stimulant ca Barack Obama", considera James Thurber, profesor de istorie la American University, citat de Realitatea Tv.

James Thurber aminteste ca America s-a dovedit violenta in anii '60 fata de personalitatile sale de exceptie, de la JFK la fratele sau Bob, asasinat in 1968, la scurt timp dupa Martin Luther King, lider al luptei pentru drepturile afroamericanilor. "Imi amintesc de epoca Kennedy, seamana cu cea din prezent, cu exceptia faptului sa Obama este, poate, si mai stimulent in modul de a motiva oamenii", afirma istoricul.

"Toata lumea se gandeste la amenintarea unei tentative de asasinat la adresa lui Barack Obama, dar nimeni nu vorbeste despre acest lucru", admite si Allan Lichtman, un alt profesor de istorie de la American University. "Aceasta se incadreaza intre lucrurile care nu sunt spuse, nu veti gasi nimic in acest sens in presa", a adaugat James Thurber.

Barack Obama s-a aflat sub o protectie fara precedent inca din momentul in care a aparut drept un candidat credibil. "I s-a acordat acelasi nivel de protectie ca unui presedinte", afirma Scott Stuart, specialist in terorism si securitate la institutul Strafor. Secret Service "a fost atat de ingrijorat incat i-a asigurat un serviciu de securitate superior celorlalti candidati", adauga expertul.

Deocamdata au fost dejucate doua amenintari, una in Colorado, in timpul Conventiei Democrate, si una la sfarsitul lunii octombrie, in Tennessee, unde au fost arestati doi tineri neonazisti, suspectati ca au vrut sa masacreze zeci de afroamericani, inclusiv pe candidatul democrat.

"Serviciile de securitate nu se tem de aceste amenintari deschise, in care protagonistii sunt amatori, chiar clovni, ci de cele mai discrete si profesioniste", a spus Stuart. El a amintit ca gruparea rasista Ku Klux Klan promoveaza de mai multi ani "rezistenta fara lider ", strategia "lupului solitar", imposibil de inflitrat si greu de spionat. "Gruparile care sustin suprematia albilor sunt foarte ingrijorate" de alegerea lui Obama, a adaugat el. "Faptul ca este de culoare amplifica riscul amenintarilor", considera si Allan Lichtman. "Exista in continuare multe grupari care sustin ura rasiala", a adaugat el.

Pe de alta parte, carisma lui Obama contribuie la statutul sau de tinta, avertizeaza expertii. "Este carismatic, este un personaj deja istoric, iar acest lucru face din el o tinta", a adauga el. "Daca cineva ar vrea cu adevarat sa faca rau Statelor Unite, o grupare terorista sau un stat, ar fi o metoda buna de a rani cu adevarat America", a afirmat Scott Stuart.