In ultimul an, piratii ce actioneaza in regiunea Golfului Aden au primit peste 150 de milioane de dolari in recompense pentru a elibera navele deturnate, a declarat ministrul kenyan de externe, preluat de CNN.

Moses Wetangula a declarat ca banii platiti de oficiali din diferite tari ii incurajeaza pe raufacatori sa-si continue atacurile, care au devenit tot mai spectaculoase.

Banii primiti sunt motivul pentru care piratii au devenit din ce in ce mai indrazneti, a afirmat Wetangula.

Piratii, in special somalezi, au atacat in acest an 95 de vase, reusind sa captureze 38. In acest moment, 17 vapoare sunt inca sub controlul raufacatorilor, conform informatiilor furnizate de Biroul Maritim International. Atacurile s-au inmultit in ultimele saptamani.

Cel mai cunoscut caz este cel al vasului Sirius Star, detinut de compania saudita Aramco, care a fost deturnat de pirati saptamana trecuta. Deturnarea navei a atras atentia deoarece a fost pentru prima data cand un supertanc petrolier, de marimea unui portavion (330 metri lungime), cade in mainile raufacatorilor.

Vasul transporta doua milioane de barili de petrol, ce valoreaza 100 de milioane de dolari.

De asemenea, valoarea recompenselor a crescut pe masura ce atacurile s-au intetit. Spre exemplu, piratii somalezi care au capturat supertancul petrolier saudit au cerut o rascumparare de 25 de milioane de dolari, in schimbul eliberarii navei si a echipajului sau.