Piratii somalezi care au capturat un supertanc petrolier saudit au cerut o rascumparare de 25 de milioane de dolari, in schimbul eliberarii navei si a echipajului sau, relateaza AFP. Intre timp, compania americana de securitate Blackwater intentioneaza sa combata piratii, prin lansarea unei flotile de nave ce pot fi inchiriate, iar Rusia a anuntat ca va trimite alte vase de lupta in zona Golfului Aden.

Unul dintre piratii de la bordul supertancului petrolier, Mahomed Said, a declarat prin telefon: "Cerem 25 de milioane de dolari proprietarilor sauditi ai petrolierului. Nu vrem sa purtam discutii care ar prelungi rezolvarea acestei probleme".

Piratii au fixat un termen de 10 zile pentru ca solicitarea lor sa fie indeplinita.

Vasul Sirius Star, detinut de compania saudita Aramco, a fost deturnat de pirati, fiind pentru prima data cand un supertanc petrolier, de marimea unui portavion (330 metri lungime), cade in mainile raufacatorilor.

Vasul transporta doua milioane de barili de petrol, ce valoreaza 100 de milioane de dolari.

Sirius Star se afla sub pavilion liberian si are un echipaj de 25 de marinari din Croatia, Marea Britanie, Filipine, Polonia si Arabia Saudita. Potrivit informatiilor, toti membrii echipajului sunt in stare buna. Capitanul navei este un polonez.

Blackwater vrea sa protejeze navele de pirati

Marina militara americana si vasele NATO ce patruleaza in zona au anuntat ca nu intentioneaza deocamdata sa intervina impotriva piratilor care au deturnat Sirius Star, care se indrepta spre Statele Unite. In schimb, compania americana de securitate Blackwater intentioneaza sa combata piratii, prin lansarea unei flotile de nave ce pot fi inchiriate.

Firma a echipat deja vasul McArthur, care are capacitatea de a transporta pana la 40 de persoane inarmate.

La randul sau, Rusia a anuntat ca va trimite nave de razboi suplimentare in zona, pentru a lupta impotriva piratilor. Fregata Neustrashimi este deja in regiune, iar alte cateva vase vor ajunge curand in Golful Aden.

Viata de lux pentru pirati

FoxNews a relatat ca piratii implicati in deturnarile de vase duc o viata opulenta pe uscat, locuind in case uriase, conducand masini de lux si angajand chiar firme de catering pentru a prepara mancaruri pentru ostatici.

Stilul lor de viata si faptul ca ofera slujbe locuitorilor din tara grav afectata de dificultatile economice i-au transformat pe pirati in adevarati eroi locali. Economia locala profita de pe urma piratilor, numerosi somalezi grabindu-se sa puna pe picioare mici afaceri care le ofera piratilor alimente, tigari sau bautura.

Spre deosebire de regiunea sudica a tarii, extrem de saraca, orasele din nord beneficiaza de pe seama "economiei piratilor", care doar anul acesta au obtinut recompense de 30 de milioane de dolari pentru vasele deturnate si echipajele luate ostatice.

Piratii somalezi au atacat in acest an 95 de vase, reusind sa captureze 38. In acest moment, 17 vapoare sunt inca sub controlul raufacatorilor, conform informatiilor furnizate de Biroul Maritim International.