Ministrul saudit de externe a declarat ca deturnarea, sambata, a unui supertanc petrolier de catre piratii somalezi este "un act scandalos", relateaza AP. Vasul Sirius Star, detinut de compania saudita Aramco, a fost deturnat de pirati si se pare ca este ancorat in prezent in largul coastelor Somaliei, in apropiere de portul Harardhere.

Seful diplomatiei saudite, printul Saud Al-Faisal, a afirmat ca trebuie luptat impotriva pirateriei, care, "precum terorismul, este o boala ce ii ameninta pe toti".

Marina americana a anuntat luni ca piratii somalezi au deturnat un supertanc petrolier in largul coastelor Kenyei.

Vasul Sirius Star, detinut de compania saudita Aramco, a fost deturnat de pirati, fiind pentru prima data cand un supertanc petrolier, de marimea unui portavion (330 metri lungime), cade in mainile raufacatorilor.

Vasul transporta doua milioane de barili de petrol, ce valoreaza 100 de milioane de dolari.

Sirius Star se afla sub pavilion liberian si are un echipaj de 25 de marinari din Croatia, Marea Britanie, Filipine, Polonia si Arabia Saudita. Potrivit informatiilor, toti membrii echipajului sunt in stare buna. Capitanul navei este un polonez.

Marina militara americana si vasele NATO ce patruleaza in zona au anuntat ca nu intentioneaza deocamdata sa intervina impotriva piratilor care au deturnat Sirius Star, care se indrepta spre Statele Unite.

Piratii somalezi au atacat in acest an 92 de vase, reusind sa captureze 36. In acest moment, 14 vapoare sunt inca sub controlul raufacatorilor, conform informatiilor furnizate de Biroul Maritim International.