Pompierii din California se lupta pentru a patra zi consecutiv cu incendii de mare amploare, izbucnite joi in regiunile Santa Barbara si in Los Angeles. Flacarile au distrus circa 800 de case, de la vilele mai multor milionari pana la apartamentele din zona pentru locuinte mobile, si au provocat exodul a mii de persoane, relateaza AFP.

In jur de 800 de case - de la vile de lux pana la rulote - au fost maturate de o serie de incendii declansate, din motive inca necunoscute, joi seara si care s-au extins rapid, favorizate de rafale de vant de peste 100 de kilometri pe ora, in pofida mobilizarii a mii de pompieri si a instaurarii starii de urgenta. Au fost emise cel putin 50.000 de ordine de evacuare si aproape 15.000 de hectare au fost maturate de flacarile care s-au intins din Santa Barbara pana la sud-est de Los Angeles.

Incendiul izbucnit in Los Angeles reprezinta unul dintre cele mai grave pe care le-a cunoscut metropola in ultimii 50 de ani, insa, pana in acest moment, doar 11 persoane ranite au fost raportate in intreaga regiune. Primarul orasului, Antonio Villaraigosa, a anuntat ca distrugerile sunt insa fara precedent.

Echipe de salvare au fost trimise duminica sa cerceteze "zona zero" a incendiului din apropiere de Sylmar, o suburbie foarte aglomerata aflata la nord-vest de Los Angeles, unde un cartier de 500 de locuinte mobile a fost complet incinerat in mai putin de 24 de ore. Adjunctul departamentului de politie din Los Angeles, Michael Moore, a declarat presei ca aproximativ 30% din parcul de locuinte mobile a fost cercetat duminica si ca nu s-au gasit ramasite umane. "Pana in acest moment nu avem nicio persoana data disparuta si nu avem niciun indiciu ca ar exista si pierderi de vieti omenesti", a declarat Moore.

Aproape 3 700 de pompieri cu elicoptere, buldozere si utilaje de santier s-au luptat cu flacarile pe mai multe fronturi. Acestia s-au straduit sa tina pasul cu incendiile iar aceastea erau sub control, sambata seara, doar in proportie de 40%.

Intre timp, in regiunea Montecito de langa Santa Barbara, localitate unde locuiesc mai multe celebritati, pompierii au reusit sa controleze incendiul in proportie de 75 la suta. Focul a distrus pana acum peste doua sute de vile de lux si a parjolit aproape 800 de hectare de teren.Treisprezece persoane au fost ranite in incediul de la Montecito, potrivit autoritatilor comitatului Santa Barbara.

Guvernatorul Californiei Arnold Schwarzenegger a decretat stare de urgenta in zonele afectate de flacari. Acest lucru ii permite acestuia mobilizarea tuturor resursele statului in cazul unui pericol grav la adresa populatiei sau a proprietatilor.

California este afectata in mod frecvent de valuri de incendii din cauza climei sale uscate si a rafalelor de vant, dar si dezvoltarii imobiliare. In urma cu un an, statul a cunoscut unul dintre cele mai grave astfel de episoade, cand flacarile au distrus 2.000 de case, au provocat moartea a opt persoane si evacuarea altor 640.000. In vara acestui an, aproape 2 000 de incendii au izbucnit de-a lungul statului, parjolind peste 350 000 de ha de vegetatie.