Presedintele rus, Dmitri Medvedev, spera intr-o ameliorare a relatiilor cu Statele Unite, dupa investirea in functie a lui Barack Obama, relateaza Rador. In discursul sustinut la Washington, cu ocazia summitului G20, liderul rus a afirmat ca este dispus sa examineze cu Obama cele mai sensibile subiecte, cum ar fi planurile Statelor Unite de a amplasa elemente ale sistemului de aparare antiracheta in Cehia si Polonia.

Recent, Medvedev a facut declaratii dure la adresa politicii de securitate a SUA, in care ameninta cu desfasurarea de rachete balistice de tip Iskander in enclava rusa Kaliningrad, in replica la amplasarea scutului american antiracheta in Europa de Est.

La Washington, Medvedev a indulcit tonul, declarand ca doreste de acum relatii cu SUA tot atit de bune ca cele cu China.

Rusia are un parteneriat strategic cu China si vrea sa aiba relatii similare cu Statele Unite, a spus Medvedev la Washington, in fata Consiliului pentru Relatii externe.

Presedintele a salutat alegerea lui Barack Obama, "o alegere a poporului american pe care Rusia o considera alegerea schimbarii". "Salutam alegerea lui Brack Obama, dorim ca ea sa fie urmata de gesturi care sa duca spre o rezolvare a problemelor care s-au acumulat in relatiile noastre - relatiile ruso-americane - din ultimii ani", a spus Medvedev.

Alegerile sunt o "chestiune interna", dar "Statele Unite sunt un stat extrem de influent si intelegem importanta proceselor interne si influenta lor asupra lumii", a mai spus Medvedev.