La Chisinau s-au deschis lucrarile summitului sefilor de guvern din CSI. Premierii intentioneaza sa analizeze 35 de proiecte, printre care masuri de sporire a securitatii alimentare, piata transporturilor internationale si dezvoltarea sferei de transporturi pe perioada pana in 2020. Pentru Moldova, un eveniment de asemenea nivel a constituit dintotdeauna un prilej de a dezbate la cel mai inalt nivel problemele strigente ale ordinii de zi. Iata de ce, la activitatile prevazute va participa nu doar premierul tarii gazda, Zinaida Greciannaia, dar si presedintele Vladimir Voronin, potrivit RBK Daily.

Se stie ca in cadrul intalnirii de vineri premierii ucrainean si rus, Iulia Timosenko si Vladimir Putin, vor discuta despre situatia din Ucraina si despre livrarile de gaze naturale.

Pentru Moldova, un eveniment de asemenea nivel cum este reuniunea sefilor de guvern din CSI a constituit dintotdeauna un prilej de a dezbate la cel mai inalt nivel problemele strigente ale ordinii de zi. Iata de ce, la activitatile prevazute va participa nu numai premierul tarii gazda, Zinaida Greciannaia, dar si presedintele Vladimir Voronin.

„Nu am mai avut de mult o intalnire cu Vladimir Vladimirovici Putin. Cred ca si-a rezervat timp pentru a vorbi amandoi despre problemele care impun rezolvare”, a declarat Voronin. In plus, Voronin a dat joi o inalta apreciere rolului jucat de Rusia in reglementarea transnistreana. Surse RBK in guvernul Moldovei au relatat ca, dupa evenimentele din august, autoritatile tarii s-au temut cu adevarat de repetarea unui scenariu asemanator in Transnistria si, pentru a nu impinge lucrurile la limita, au decis sa laude Rusia drept cel mai bun aliat, partener si pacificator.

In opinia publicatiei, retorica liderului moldovean suna cam asa: „Suntem foarte multumiti ca datorita eforturilor fortelor de mentiere a pacii, si aici un rol mare il are conducerea Rusiei, situatia din Transnistria se pastreaza sub control. Esential este ca la noi sa nu se intample ce s-a intamplat in Caucaz”.

Ultima data cand Putin a vizitat Moldova, la Chisinau au fost arse tablourile lui si steagul Rusiei. Acum, Voronin are nevoie de Rusia. Peste mai putin de o luna vor avea loc alegeri parlamentare, iar Voronin trebuie sa-si convinga alegatorii ca nu permite tarii sa alunece pe panta prapastiei financiare. De aceea se doreste semnarea unui program de colaborare economica bilaterala pana in 2020.