Premierul rus Vladimir Putin a vrut sa-l rastoarne de la putere pe liderul georgian Mihail Saakasvili si sa-l spanzure "de oua", a declarat consilierul principal al presedintelui francez Nicolas Sarkozy, citat de Times Online.

Potrivit lui Jean-David Levitte, Putin i-ar fi declarat acest lucru lui Sarkozy pe 12 august, cand presedintele francez a fost la Moscova pentru a obtine un acord de incetare a focului intre Rusia si Georgia.

Conform Times Online, Saakasvili, care se afla la Paris, ar fi "ras nervos" atunci cand ar fi aflat de declaratia premierului rus. "Stiam despre scena, dar nu cunosteam toate detaliile. E amuzanta, fara doar si poate", a declarat liderul georgian.

Publicatia sustine ca Sarkozy ar fi stiut, din rapoartele serviciilor de informatii, ca armata rusa urma sa-l rastoarne de la putere pe Saakasvili si sa instaleze un guvern marioneta la Tbilisi. Seful statului francez i-ar fi spus lui Putin ca lumea nu va accepta acest lucru.

Iata dialogul dintre cei doi lideri:

Putin: Il voi spanzura pe Saakasvili de oua.

Sarkozy:Sa-l spanzuri?

Putin:De ce nu? Americanii l-au spanzurat pe Saddam Hussein.

Sarkozy: E adevarat, dar vrei sa sfarsesti precum Bush?

Putin: Ai dreptate aici.

Schimbul de replici dintre Sarkozy si Putin a fost dezvaluit inainte de intalnirea de joi, de la Paris, dintre presedintele francez si Saakasvili, si de summit-ul UE-Rusia de vineri, de la Nisa.

Echipa lui Sarkozy sustine ca acesta a fost momentul decisiv in care presedintele francez i-a determinat pe Dmitri Medvedev si pe Vladimir Putin sa-si convinga comandantii militari ce vroiau sa invadeze complet Georgia sa renunte la planuri.