Cei cativa veterani ai Primului Razboi Mondial aflati in viata au fost sarbatoriti, marti, cu ocazia implinirii a 90 de ani de la incheierea conflinctului mondial care trebuia "sa puna capat tuturor razboaielor". Ziua Armistitiului a fost marcata de ceremonii, momente de reculegere si depuneri de coroane in intreaga lume, relateaza CNN.

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, mostenitorul Coroanei britanice - printul Charles, presedintele Consiliului federal german - Peter Muller, precum si guvernatorul general al Australiei, Quentin Bryce, au participat la o ceremonie comuna la Fort Douaumont, in nordul-estul Frantei, unde 300.000 de oameni au fost ucisi in cele peste 300 de zile ale Bataliei de la Verdun. Batalia a fost cea mai indelungata din Primul Razboi Mondial, iar Verdunul a devenit ulterior un simbol al reconcilierii franco-germane. Cei patru au depus coroane de flori la osuarul in care se afla osemintele a 130.000 de soldati care au murit in lupta.

Sute de veterani din alte razboaie au urmarit, de asemenea, solemna ceremonie.

Ceremonii mai mici vor avea loc in mai multe orase din Marea Briatnie pentru a aminti de cei cazuti.

Armistitiul care a pus capat "Marelui Razboi" a intrat in vigoare in al 11-lea minut din cea de-a 11-a ora a celei de-a 11 zile a lunii a 11-a, iar de atunci, de "Ziua Armistitiului", asa cum e amintita astazi data de 11 noiembrie 1918, sunt comemorati toti cei care si-au pierdut viata in conflagratia care a provocat zeci de milioane de victime si a modificat fundamental lumea. In unele tari precum Franta, Belgia sau Polonia, Ziua Armistitiului a fost declarata sarbatoare nationala. In Statele Unite se numeste Ziua Veteranilor, iar in Marea Britanie - Ziua Amintirii.

Sunt foarte putini veterani ai Primului Razboi Mondial aflati inca in viata. Erich Kastner, ultimul veteran german, a murit pe 1 ianuarie, anul acesta, la varsta de 107 ani. Ultimul soldat francez, legionarul de origine italiana Lazare Ponticelli, a mai trait doua luni, el decedand pe 12 martie, la 110 ani.

Frank Buckles, acum in varsta de 107 ani, este singurul veteran al armatei Statelor Unite, care a intrat in razboi in 1917, alaturi de Marea Briatnie si Franta, momentul hotarator al conflictului. Acesta s-a inrolat, la 16 ani, ca sofer de ambulanta, pretinzand ca este mai varsta.

De asemenea, patru veterani britanici sunt inca in viata. Trei dintre acestia - Henry Allingham (112 ani), Harry Patch (110 ani) si Bill Stone (108 ani) vor reprezenta fortele aeriene, fortele terestre si cele navale in cursul unei ceremonii desfasurate la Londra.