Militiile din regiunea separatista Osetia de Sud au preluat controlul asupra localitatii georgiene Perevi, riscand sa provoace un exod in masa al locuitorilor, au anuntat sambata responsabili de la Tbilisi, citati de AFP. Perevi, o localitate in care traiesc circa 1.100 de oameni, este situata in zona de vest a Osetiei de Sud si se afla sub control rusesc inca din luna august.

"Astazi, militarii rusi s-au retras din Perevi si circa 50 de militieni inarmati ai Osetiei de Sud au intrat in localitate", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului georgian al Afacerilor Externe, Khatuna Iosava.

Nicio informatie privind violente nu a fost raportata deocamdata, dar autoritatile georgiene se asteapta la un exod masiv al populatiei in noaptea de sambata spre duminica. "Populatia georgiana este amenintata si ne asteptam la un exod masiv", a declarat un oficial al Ministerului Apararii.

Tbilisi a avertizat deja observatorii UE asupra acestor evenimente, subliniind insa ca autoritatile georgiene se vor abtine de la orice interventie.

Misiunea de supraveghere a UE in Georgia s-a declarat preocupata de evenimentele din Perevi.

"Situatia din teren sugereaza ca fortele militare rusesti vor fi inlocuite de fortele Osetiei de Sud. Acest lucru exacerbeaza si mai mult tensiunile, in detrimentul populatiei civile din

Perevi", sustin observatorii europeni.