Tot mai multi copii de sex masculin se nasc cu defectiuni ale organelor genitale si sufera de dizabilitati de invatare, autism si sindromul Tourette. Oamenii de stiinta din intreaga lume au inceput sa se intrebe daca nu cumva barbatii sunt o specie pe cale de disparitie, in conditiile in care s-au inmultit alarmant semnalele privind incidenta infertilitatii masculine, a calitatii scazute a spermei si a malformatiilor la nastere in randul baietilor, relateaza cotidianul canadian The Windsor Star.

Unul dintre cele mai alarmante semnale este legat de trendul in crestere al copiiilor de sex feminin, in special in statele puternic industrializate.

Jim Brophy si Margaret Keith, profesori de sociologie la University of Windsor, studiaza de mai multi ani declinul numarului de nou nascuti de sex masculin in rezervatia Aamjiwnaang, situata in apropiere de Chemical Valley, cea mai mare concentrare de industrii petrochimice din Canada.

Un material publicat de cei doi in urma cu trei ani, in cotidianul american Environmental Health Perspectives, sugereaza ca expunerea la diferite produse chimice a locuitorilor din rezervatia Aamjiwnaang este strans legata de echilibrul dintre numarul de baieti si fete nascuti.

Cercetatorii au analizat nasterile din regiune inca din 1984 si au constatat "o dramatica scadere a numarului de baieti nascuti in ultimii zece ani, in special in perioada 1998-2003", afirma Brophy.

Dintre cei 132 de copii nascuti in regiune intre 1999 si 2003, doar 46 au fost baieti.

De asemenea, oamenii de stiinta au constatat ca s-a inmultit ingrijorator numarul de sarcini intrerupte si de copii care sufera de astm.

Desi legatura dintre poluare si reproducere nu a fost inca ferm stabilita, exista tot mai multe dovezi privind influenta expunerii la anumite toxine, precum dioxina sau pesticidele, si proportia sexelor la nou nascuti.

Brophy precizeaza ca o serie de studii efectuate in Statele Unite, Europa si Japonia indica faptul ca asa numitele chimicale cu efecte nocive asupra glandelor endocrine au un efect mult mai mare asupra barbatilor.