Un inalt oficial din Ministerul de Externe al Ucrainei acuza Rusia ca incearca sa puna stapanire ilegal pe o parte teritoriile controversate din Golful Kerci, Marea Azov si Marea Neagra, avansand granitele maritime.

Directorul departamentui teritorial al MAE ucrianean, Leonid Osavuliuk, a declarat pentru portalul Utro ca “Partea rusa incearca sa mute acea linie de demarcatie care exista in prezent in Golful Kerci in directia Ucrainei, acaparand, astfel, in mod illegal, un anumit teritoriu al Ucrainei in perimetrul respectiv. Acelasi lucru se constata si in Marea Azov, dar si in Marea Neagra”, a spus diplomatul.

In plus, Osavuliuk a subliniat ca partea rusa aplica principiul standardelor duble in procesul de negocieri privind delimintarea frontierelor de stat. In opinia lui, la reglementarea disputei similare din relatiile cu tarile baltice, membre NATO, Rusia a fost constransa sa respecte normele de drept international, in timp ce in cazul Ucrianei refuza sa faca acest lucru, scrie publicatia electronica Utro.ru.