Seful guvernului italian, Silvio Berlusconi, l-a descris joi pe presedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama, drept "tanar, frumos si bronzat", un om pe care multi il asteapta aproape ca pe un "messia", relateaza AFP. "Este tanar, este frumos si este bronzat", a declarat Berlusconi, intrebat, la Moscova, cum vede cooperarea dintre Barack Obama si omologul sau rus, Dmitri Medvedev. In replica, opozitia de stanga din Italia l-a acuzat pe Berlusconi ca discrediteaza tara si i-a cerut acestuia sa prezinte imediat scuze.

"Cred ca va exista o buna cooperare" intre cei doi sefi de stat, care apartin aceleiasi generatii, a spus premierul italian.

Presedintele Medvedev nu a avut vreo reactie vizibila la aceste remarci.

Aflat la Moscova intr-o vizita cu caracter preponderent economic, Berlusconi a anuntat miercuri, prin vocea purtatorului sau de cuvant, ca relatiile dintre Roma si Washington vor ramane "prietenesti" si dupa victoria lui Barack Obama in fata rivalului sau republican, John McCain.

O ofensa periculos de ambigua, acuza opozitia de stanga

La Roma, opozitia de stanga a calificat remarca lui Berlusconi drept o noua gafa a sefului guvernului italian.

Dario Franceschini, numarul doi al Partidului Democrat (PD), principala formatiune de opozitie, i-a cerut lui Berlusconi sa-si ceara imediat scuze.

"In majoritatea cazurilor, Berlusconi nu mai reuseste sa se controleze. Uita ca toate cuvintele pe care le rosteste pun in discutie imaginea Italiei in lume. A spune ca presedintele SUA este 'tanar, frumos si chiar bronzat' suna in urechile intregii lumi drept o ofensa periculos de ambigua", a declarat Franceschini.

"Cu remarcile sale tari si nefericite, Berlusconi discrediteaza Italia pe scena internationala. Niciodata un presedinte al consiliului de ministru nu a coborat atat de mult", a afirmat Massimo Donadi, un lider al partidului de opozitie Valorile Italiei.

Berlusconi despre criticii sai: Imbecili

In fata acestui val de critici, Berlusconi, care l-a sustinut pe George W. Bush pe durata presedintiei sale, s-a aparat spunand ca declaratia sa nu reprezinta altceva decat un "compliment".

"De ce considera aceasta remarca drept ceva negativ? ... Daca nu au niciun pic de simt al unorului, cu atat mai rau pentru ei", a declarat, pentru ANSA, Berlusconi, referindu-se la criticile lansate de mass-media.

Ulterior, Berlusconi a declarat pentru Sky TV-24 ca remarca sa a vrut sa fie "draguta" si s-a dezlantuit impotriva celor care considera contrariul, numindu-i "imbecili".