In mesajul de miercuri al presedintelui rus Dmitri Medvedev a fost pentru prima data formulat mult-asteptatul raspuns la desfasurarea in Europa a scutului american antiracheta si la extinderea NATO. El prevede mentinerea in regim de lupta a trei detasamente de rachete strategice din regiunea Kaluga, instalarea in enclava Kaliningrad a sistemelor de racheta Iskander si a unui sistem de bruiere radioelectronica a sistemului american de aparare aeriana, ale carui elemente vor fi amplasate in Cehia si Polonia.

"Dislocarea Iskander va permite, in caz de necesitate, mentinerea sub control a intreg teritoriul polonez, precum si o parte a Germaniei si Cehiei", a spus, pe de alta parte, directorul Centrului de prognoze militare, Anatoli Tsyganiuk. "Mai mult, Iskander are darul de a mai raci un pic capetele infierbantate din tarile baltice, de unde in ultimul timp se aud tot mai multe declaratii antirusesti si propuneri de amplasare a scutului american”.

In opinia lui Medvedev, scrie RBK, conflictul din Caucaz a fost folosit ca pretext pentru a accelera procesul de desfasurare in Europa a sistemelor americane si a navelor de lupta ale SUA in Marea Neagra.

Oraselul polonez Slupsk, unde urmeaza sa fie montate sistemele americane antiracheta GBI, se afla la numai 200 km de granita rusa, iar Iskander este capabil sa doboare tinte la o distanta de 280 km. In plus, rachetele Iskander zboara dupa o traiectorie greu de prognozat.

"Nimeni nu stie ce fel de incarcatura nucleara va intra in dotarea Iskander, care poate purta orice fel de asemenea ogive, a explicat Vladimir Evseev, expert militar.

Avand in vedere ca Tratatul privind armamentul conventional din Europa (CFE) nu mai are valabilitate, nu se poate pune problema unui control din partea inspectorilor straini la Kaliningrad. Incertitudinea care va apare pe acest fundal ar putea nelinisti puternic Europa si, inainte de toate, Polonia, care a fost de acod sa gazduiasca pe teritoriul ei scutul american”, a continuat el.