Dupa ce Statele Unite au ales un presedinte de culoare, Biserica Catolica este pregatita pentru a avea in fruntea sa un papa negru, considera fostul sef al conferintei episcopale americane Wilton Daniel Gregory, care este el insusi afro-american, scrie joi cotidianul italian La Stampa, citat de AFP.

Alegerea lui Barack Obama "reprezinta un mare pas pentru umanitate, semnul ca in Statele Unite problemele rasei si ale discriminarii sunt de domeniul trecutului", afirma Gregory, primul negru care a condus Biserica americana.

"Prezenta lui Obama la Casa Alba este un eveniment de aceeasi anvergura ca prezenta lui Armstrong pe Luna, si cu siguranta se poate intampla acelasi lucru si in ceea ce priveste scaunul papal al lui Petru", continua prelatul american.

"Si Biserica a facut pasi importanti", adauga Wilton Daniel Gregory, subliniind caracterul din ce in ce mai "international si cosmopolit" al guvernului de la Vatican.

Alegerea unui papa negru, in special din Africa, "este, cu siguranta, posibila". "Gratie intelepciunii cardinalilor, acest lucru ar putea deveni posibil in cadrul viitorului conclav", dupa moartea lui Benedict al XVI-lea, estimeaza el.

Wilton Daniel Gregory, in varsta de 60 de ani, originar din Chicago, a fost ales, in 2001, presedinte al conferintei episcopale americane, prezidata in prezent de cardinalul Francis George. Gregory este arhiepiscop de Atlanta din 2004.