Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a declarat ca este oportun sa se recurga la o reforma radicala a sistemului economic si politic mondial. "Invatamintele trase de pe urma greselilor si crizelor din 2008 au demonstrat tuturor natiunilor responsabile ca a sosit momentul sa actionam si ca trebuie radical reformat sistemul economic si politic", a declarat Dmitri Medvedev, in mesajul anual adresat, miercuri, Adunarii Federale.

Dmitri Medvedev a mai afirmat, in discursul sau, ca "este inadmisibil sa se intarzie punerea in aplicare a masurilor pentru depasirea consecintelor situatiei de pe bursele mondiale. "In prezent, cel mai important lucru este ca aceste masuri anticriza sa fie pe deplin puse in aplicare. Atrag, in mod deosebit, atentia Executivului, a Bancii Nationale a Rusiei, tuturor organizatiilor de stat, ca tergiversarea acestor masuri este inadmisibila.

  • Medvedev: Rusia va reactiona la amplasarea scutului american antiracheta in Europa

Pe de alta parte, Dmitri Medvedev a declarat ca prezenta navelor de razboi ale NATO in Marea Neagra, dupa conflictul din Caucaz, si accelerarea amplasarii sistemului american antiracheta in Europa va atrage contramasuri din partea Rusiei. "Conflictul din Caucaz a fost folosit drept un pretext pentru intrarea navelor de razboi ale NATO in Marea Neagra, iar apoi, pentru accelerarea impunerii in Europa a scutului american antiracheta, ceea ce va atrage dupa sine contramasuri din partea Rusiei", a declarat Dmitri Medvedev, in primul sau mesaj anual adresat Adunarii Federale, potrivit agentiei Interfax, citata de Rador.

  • "Libertatea politica a cetatenilor este de neatins"

"Libertatea politica si proprietatea privata a cetatenilor sunt de neatins, etatizarea sectorului industriilor si cel al finantelor nu va avea loc, indiferent de dificultatile cu care se va confrunta economia Rusiei", a declarat Dmitri Medvedev, in mesajul sau anual.

"Doresc ca toata lumea sa retina - obiectivele noastre sunt invariabile. Seismele puternice ale conjuncturii politice si economice, turbulenta economiei mondiale si chiar tensiunile militaro-politice, ce se amplifica, nu vor fi un pretext pentru demontarea institutiilor democratice, etatizarea industriei si finantelor. Liberatea politica a cetatenilor si proprietatea privata a acestora sunt de neatins", a mai adaugat presedintele rus, in mesajul sau.

Acesta este primul mesaj anual adresat de Dmitri Medvedev Adunarii Federale, de cand a devenit presedinte. Conform Constitutiei Federatiei Ruse, seful statului are obligatia de a adresa anual un astfel de mesaj.

In acest document este expusa pozitia presedintelui privind principalele directii ale politicii externe si interne ale anului in curs si perspective viitoare, precum si informatii despre decizii importante, luate de liderul de la Kremlin, adoptate in conformitate cu atributiile sale constitutionale.