Democratul Barack Obama a castigat o cursa extraordinara de doi ani la Casa Alba. Dupa ce l-a invins pe republicanul John McCain, democratul devine primul presedinte de culoare din istoria Statelor Unite. Iata care sunt reactiile principalilor lideri politici ai lumii, dupa anuntarea primelor rezultate ale votului din 4 noiembrie.

Nicolas Sarkozy, presedintele Frantei: "Intr-o lume cu multa agitatie si incerta, poporul american, increzator in valorile care au definit intotdeauna identitatea americana, si-a exprimat increderea in progres”.

Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene: "Trebuie sa transformam criza in carene, ne aflam intr-o noua oportunitate. Avem nevoie de un nou plan pentru o lume noua. Sincer, sper ca avandu-l ca presedinte pe Brack Obama, SUA isi va uni fortele cu Europa pentru a crea o lume noua. Pentru binele societatii, pentru binele lumii”.

Gordon Brown, premierul britanic l-a felicitat pe noul presedinte ales al SUA salutand "viziunea sa pentru viitor".

Cancelarul german Angela Merkel l-a felicitat pe Barack Obama pentru victoria sa „istorica”, sustinand parteneriatul Germania-SUA.

Taro Aso, premierul japonez: "Alianta Japonia-SUA, este cheia dipomatiei japoneze si esenta pacii si stabilitatii in regiunea Asia Pacific. Cu Obama presedinte, voi intari alianta cu SUA si voi milita pentru rezolvarea problemelor economice globale”.

Hu Jintao, presedintele Chinei: "In aceasta noua perioada istorica, sper, gratie eforturilor noastre comune, ca vom intari dialogul, schimburile bilaterale precum si colaborarea si increderea reciproca”.

Hamid Karzai, presedintele Afganistanului: "Ii felicit pe americani pentru decizia buna pe care au luat-o si sper ca noua administratie a SUA va aduce in toata lumea preocuparea pentru fiinta umana, indiferent de culoare”.

Hoshyar Zebari, seful diplomatiei irakiene: "Alegerea lui Barack Obama la presedintia SUA nu va antrena o retragere rapida a americanilor din Irak".