Alegerile prezidentiale au inceput deja in unele parti ale SUA, iar primele urne s-au inchis deja intr-una din localitatile unde, potrivit traditiei, procesul de votare incepe la miezul noptii. Insa spectacolul Zilei Alegerilor abia incepe si urmeaza sa se incheie abia in primele ore ale zilei de maine. BBC a punctat un program al momentelor-cheie din alegerile prezidentiale americane.

Programul BBC tine cont de noua harta a statelor unde, potrivit sondajelor, niciunul dintre cei doi candidati - John McCain si Barack Obama - nu ar baga mana in foc ca va obtine majoritatea voturilor. Pe lista statelor indecise se numara, anul acesta, si Colorado, Virginia, Carolina de Nord si Indiana.

In cazul Romaniei, din cauza diferentelor de fus orar, Ziua Alegerilor este de fapt Noaptea Alegerilor:

24:00 GMT (02:00 ora Romaniei): se inchid urnele in Georgia, Kentucky, Carolina de Sud, Vermont, insa de maxim interes sunt indeosebi rezultatele din Indiana si Virgina, cunoscute pentru votul lor republican.

Daca Obama iese invingator intr-unul din aceste doua state, noaptea va fi extrem de grea pentru McCain.

00:30 (02:30 ora Romaniei): Se inchid urnele in statul Ohio (indecis). In 2004, rezultatele din Ohio au fost anuntate cu cateva ore intarziere.

01:00 GMT (03:00 ora Romaniei): Iau sfarsit alegerile in 15 state si in District of Columbia. De urmarit:

Missouri (a sustinut pe cel care avea sa castige alegerile in toate scrutinurile prezidentiale din 1904 incoace, cu exceptia alegerilor din 1956);

Florida (McCain trebuie sa castige alegerile in acest stat, daca vrea sa-si pastreze sansele);

Pennsylvania (stat adept al democratilor in ultimele cinci scrutinuri prezidentiale, dar a devenit indecis);

New Hampshire (unde McCain spera sa castige);

Illinois (statul lui Barack Obama) si Delaware (statul lui Joe Biden).

02:00 GMT (04:00 ora Romaniei): Un numar mare de state urmeaza sa inchida urnele in jurul acestei ore, privita ca unul dintre primele momente in care vreun candidat ar putea, in termeni reali, sa atinga pragul de 270 de electori, pentru a castiga alegerile.

Daca, pana la aceasta ora, Obama nu a reusit sa castige niciun stat "republican", el trebuie sa castige macar New Mexico si Colorado (ambele republicane in alegerile din 2004), unde si-a facut intens campanie electorala.

Daca va fi pierdut Pennsylvania si alte state traditional republicane, McCain trebuie sa castige in statele democrate Michigan, Minnesota si Wisconsin.

Se inchid urnele si in Arizona, statul lui McCain.

03:00 GMT (05:00 ora Romaniei): Se asteapta rezultatele in alte state-cheie: Nevada, Iowa si Montana.

04:00 GMT (06:00 ora Romaniei): Se inchid urnele in mai multe state cu deznodamant aproape sigur: Idaho (McCain), respectiv California, Hawaii, Oregon si Washington (Obama).

06:00 GMT (08:00 ora Romaniei): Alegerile iau sfarsit in Alaska, statul candidatului republican la functia de vicepresedinte, Sarah Palin.