In afara de fieful sau din Chicago, poate ca in niciun alt loc din Statele Unite Barack Obama nu are atata sustinere ca in Harlem. Locuitorii legendarului cartier din Manhattan spera ca, la finalul alegerilor de marti, Obama va fi ales presedinte, primul afro-american ajuns in Biroul Oval de la Casa Alba. Pe strada 125, in apropiere de Apollo Theater sau in Rucker Park, locul de unde au plecat multi dintre legendarii baschetbalisti din NBA, suporterii lui Obama se pregatesc sa sarbatoreasca victoria senatorului de culoare.

Harlem este una dintre cele mai cunoscute parti din New York. Irlandezi, evrei si italieni s-au perindat rand pe rand prin cartier in ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, pentru ca, dupa 1905, afro-americanii sa se mute cu miile in zona devenind treptat principala comunitate (persoanele de culoare reprezinta in prezent circa 67% din populatie).

Cartierul a fost martorul unor schimbari profunde in ultima suta de ani, de la asa-numita "Harlem Renaissance" la miscarea pentru drepturi civile din deceniul sase si pana la terifiantii ani '80, cand crima si promiscuitatea au lasat urme adanci in zona. Astazi, cartierul cunoaste o relativa dezvoltare, mai ales in jurul strazii 125 si a centrelor comerciale pe care le gazduieste ea, insa Harlemul continua sa se confrunte cu un somaj ridicat, o rata mare a infractionalitatii si cu o scadere dramatica a pretului caselor.




Luther King jr. si Malcolm X
Foto: HotNews.ro
Nu e asadar de mirare ca locuitorii din Harlem isi spun sperantele in Obama, despre care cred ca va aduce schimbarea atat de necesara. "Sunt sigura ca vietile noastre vor fi mai bune cu Barack presedinte", spune Aisha Morisson, care vinde tricouri inscriptionate cu mesaje pro-Obama vis-a-vis de cladirea Adam Clayton Powell jr., numita in onoarea primului afro-american ales in Congres. "Sunt mandra de el si abia astept sa-l vad la Casa Alba", adauga femeia, iar cei cativa prieteni din jurul ei dau din cap, afirmativ.

La coltul strazii, chiar langa statia de metrou, un bunic isi plimba nepotul in carucior. "Am asteptat atatia ani sa traiesc momentul asta", imi declara Lloyd Garvin, care spune ca s-a aflat in anii '60 in mijlocul demonstrantilor care cereau drepturi pentru persoanele de culoare. "Au fost si greseli, ne-am luptat cu arme, au fost morti. Astazi, insa, Obama lupta pasnic si va implini eforturile noastre". Il intreb daca nu exista sanse ca sondajele din ultimele saptamani sa greseasca iar John McCain sa castige? "Doar in situatia in care ne fura alegerile", raspunde transant batranul.

Acelasi optimism exuberant legat de victoria lui Obama il descopar si la alti locuitori din cartier. "E un eveniment istoric pentru noi", sustine Wallace, un tanar de vreo 20 de ani care vinde betisoare parfumate si sticlute cu pacciuli in apropiere de faimosul Apolo Theater. Vreau sa stiu daca e convins ca America a trecut peste prejudecatile rasiale? "Da, dar chiar daca Obama va fi ales va mai trece inca multa vreme pana sa ne impacam unii cu altii complet".

Un tanar imparte pliante cu Obama si cu senatorul Charlie Rangel, care candideaza

Obama e peste tot
Foto: HotNews.ro
pentru un nou mandat in Camera Reprezentantilor, la intersectia dintre bulevardele Martin Luther King jr. si Malcolm X. "M-am alaturat echipei de voluntari ai lui Obama pentru ca am fost convins ca face un lucru bun", spune Rashhed Johnson. "Si ma bucur ca pot sa votez. Am sa ma duc maine devreme, ca sa fiu sigur ca voi apuca sa votez", afirma el adaugand ca toti prietenii lui se vor prezenta la urne. Analistii americani au prognozat, de altfel, ca numarul alegatorilor de culoare care vor vota va atinge niveluri record, iar majoritatea il va alege pe Obama (90% dintre afro-americani au votat cu Gore, respectiv Kerry la ultimele doua scrutinuri).

Il intreb pe baiat ce va face daca Barack Obama va fi ales presedinte. "Pai, vom iesi cu totii in strada, fiindca va fi sarbatoare in Harlem!", spune el entuziasmat. "Iar miercuri dimineata, ne vom relua lupta si mai cu putere".