Democratii americani sunt pe cale sa mai castige cateva zeci de mandate in Congresul de la Washington, insa probabil nu vor reusi sa obtina suficiente locuri care sa le asigure majoritatea clara. Desi pusa in umbra de confruntarea pentru sefia Casei Albe intre John McCain si Barack Obama, lupta pentru Congres merita urmarita in eventualitatea in care senatorul de Illinois va castiga alegerile si va beneficia de o Camera si un Senat favorabile.

Tabara democrata e convinsa ca va castiga cel putin 6-7 mandate in Senat (in New York, Michigan, Florida, Alaska, Carolina de Nord si Idaho), in timp ce, in Camera Reprezentantilor, liderii partidului prognozeaza victorii in cel putin 20 de curse electorale (cele mai bune sanse de castig sunt in Ohio, Minnesota si Arizona).

In ultimii doi ani, democratii au controlat Senatul, avand 51 de mandate (cei doi senatori independenti au votat, de regula, cu reprezentantii Partidului Democrat) fata de cele 49 ale republicanilor. In acelasi timp, in Camera exista in prezent 235 de democrati si 199 de republicani, un post fiind detinut de un independent.

"Cred ca miercuri dimineata, democratii vor fi foarte fericiti, deoarece vom castiga o multime de mandate", a declarat senatorul de New York, Charles Schumer, care este seful de campanie al Partidului Democrat in lupta electorala pentru Senat din acest an.

Schumer a facut referire si la cele "56,57 sau 58 de mandate" pe care democratii le vor detine in Senat si care-i vor scuti de eventualele batai de cap ale unor negocieri cu republicanii pe marginea unor legi. In ultimii doi ani, democratii au trebuit sa recurga la numeroase compromisuri cu senatorii GOP din cauza faptului ca nu detineau cele 60 de voturi necesare pentru ca o lege sa nu fie amenintata cu respingerea.

Democratii mizeaza pe sprijnul alegatorilor din suburbii, pe care au incercat sa-i convinga ca republicanii sunt vinovati de declinul economic si de reducerea nivelului de trai. Partidul Democrat a cheltuit 67 de milioane de dolari pentru campania electorala in Senat, comparativ cu cele 33 de milioane de dolari ale republicanilor, in timp ce, pentru Camera Reprezentantilor, democratii au aruncat in lupta 73 de milioane de dolari fata de cele doar 20 de milioane de dolari ale GOP.

Democratii au avut majoritatea simpla in ultimii doi ani

Ultimele alegeri pentru Congres au avut loc in urma cu doi ani, la 7 noiembrie 2006, cand au fost alesi toti cei 435 de membri ai Camerei Reprezentantilor si 33 de senatori. Partidul Democrat a reusit atunci sa aiba majoritatea in ambele camere ale Congresului, pentru prima data dupa 12 ani in Camera si dupa patru ani in Senat.

Potrivit Constitutiei Statelor Unite, fiecare dintre membrii Camerei reprezinta un district, iar mandatul lor este de doi ani. Numarul membrilor Camerei Reprezentantilor este determinat de populatia fiecarui stat. Mandatele senatorilor sunt de sase ani si fiecare stat are repartizate doua posturi de senatori.

In trend cu victoria prognozata la nivel national, democratii din New York sunt pe cale sa castige Senatul din mainile republicanilor (pentru prima data dupa 1965), in timp ce, in camera inferioara, ei detin majoritatea absoluta.