Dupa o cursa electorala inceputa cu aproape doi ani in urma, peste 1,5 miliarde de dolari cheltuite de candidati, mii de mitinguri electorale, trei dezbateri prezidentiale si atacuri negative fara precedent intre principalii aspiranti la sefia Casei Albe, americanii il vor alege marti pe noul lider al Administratiei de la Washington.

Cei mai importanti candidati la functia de presedinte sunt senatorul republican John McCain (Arizona), un veteran al razboiului din Vietnam, si democratul Barack Obama, care reprezinta statul Illinois in Senatul american.

McCain si Obama au castigat nominalizarile Partidului Republican si Democrat dupa competitii interne complet diferite. Senatorul de Arizona a devenit favoritul cursei republicane inca din februarie, dupa ce a castigat alegerile din asa-numita Super Tuesday. La inceputul lunii martie, McCain avea asigurat numarul de delegati necesar pentru a obtine nominalizarea formatiunii sale.

Daca va fi ales lider al Casei Albe, McCain va deveni primul presedinte nascut in afara celor 50 de state americane (locul sau de nastere fiind Panama). De asemenea, John McCain ar fi cel mai in varsta presedinte ales la primul mandat. Vicepresedintele sau este guvernatorul de Alaska, Sarah Palin.

De cealalta parte, democratul Barack Obama a trebuit sa lupte pana in iunie pentru a castiga nominalizarea democratilor, principalul sau contracandidat fiind fosta Prima Doamna a SUA, Hillary Clinton. La 3 iunie, dupa ce a obtinut suportul unui numar suficient de delegati, Obama si-a anuntat victoria in cadrul unui miting desfasurat in St. Paul (Minnesota). La sfarsitul lunii august, Obama a fost nominalizat oficial de Partidul Democrat pentru Casa Alba, fiind primul afro-american nominalizat de unul dintre cele doua partide principale pentru functia de presedinte al Statelor Unite. Discursul sau de acceptare a nominalizarii a fost tinut in Denver, in fata a peste 84.000 de suporteri. Vicepresedintele sau este senatorul de Delaware, Joe Biden.

Daca va castiga alegerile de pe 4 noiembrie, Obama va deveni primul presedinte de culoare al Americii.

In afara lui McCain si a lui Obama, alegatorii vor avea pe buletinele de vot si numele altor candidati (Bob Barr - Libertarian Party, Ralph Nader - independent, Chuck Baldwin - Constitution Party sau Cynthia McKinney - Green Party), insa analistii americani sustin ca sansele acestora de a fi alesi sunt minime.