Performantele slabe din cel de-al treilea trimestru al anului se datoreaza mai cu seama serioasei crize financiare si ingrijorarii referitoare la potentiala recesiune a economiei americane si contrasteaza drastic cu cel de-al doilea trimestru, cand rata anuala a inregistrat o crestere a economiei de 2,8%.

Cheltuielile consumatorilor, care genereaza doua treimi din cresterea economiei, au scazut cu o rata de 3,1% - cea mai grava din al doilea trimestru al anului 1990.

Cheltuielile pe bunuri nedurabile au scazut, de asemenea, sever, coborand la cea mai mica rata din anul 1950 si pana in prezent, transmite Radio Romania Actualitati.

Agentia France Presse noteaza ca economistii sunt ingrijorati ca aceste semne nu sunt decat inceputul unei recesiuni profunde. Potrivit datelor prezentate joi seara de Departamentul American al Comertului, PIB-ul Statelor Unite "s-a contractat" cu 0,3 procente, adica mai putin fata de estimarile pietei care miza pe un recul de 0,5%. Este pentru prima data dupa sfarsitul anului 2007 cand PIB-ul Statelor Unite inregistreaza un recul.