Mii de alegatori americani si-au exprimat deja optiunile la scrutinul pentru Casa Alba, iar analisti de peste Ocean sustin ca un numar record de persoane ar putea sa voteze inainte de 4 noiembrie. Alegatori din cel putin 34 de state si Districtul Columbia isi pot exprima optiunile atat in persoana, cat si prin posta inainte de martea viitoare, Ziua Alegerilor pentru noul presedinte al Statelor Unite.

CNN a relatat ca in mai multe orase din Indiana pot fi observate cozi formate din 25-40 de alegatori care doresc sa voteze mai devreme, iar timpul de asteptare este de aproximativ o ora. De asemenea, cozi lungi sunt si la centrele de votare din Florida, unde unii martori au declarat ca au fost nevoiti sa astepte chiar si patru ore pentru a-si exprima optiunile de vot.

Potrivit CNN, principalele probleme cu care se confrunta alegatorii sunt legate de lipsa unui numar mai mare de masini de vot, insa oficialii au promis ca vor rezolva acest lucru pana pe 4 noiembrie.

In ceea ce priveste numarul celor care au votat pana in acest moment, ultimele statistici indica faptul ca, in Florida, numarul alegatorilor democrati l-a depasit pe cel al republicanilor (871.251 fata de 818.799), in timp ce in Carolina de Nord si Nevada, democratii au votat in proportie mai mare decat republicanii (56%, respectiv 53%). De asemenea, democratii s-au prezentat la vot in numar mai mare decat republicanii in Iowa (50% fata de 29%) si New Mexico (56% fata de 33%).

Analistii sunt de parere ca numarul mare de democrati prezenti la vot sunt un indiciu al valului popular de entuziasm ce-l sustine pe Barack Obama precum si al miscarii de masa impresionante create de Partidul Democrat, mai ales in statele considerate cruciale pentru desemnarea viitorului lider al Administratiei de la Washington.

O treime dintre alegatorii americani va vota pana la 4 noiembrie

Potrivit declaratiilor facute de Paul Gronke, de la Early Voting Information Center, o treime din electorat va vota inainte de 4 noiembrie, o crestere semnificativa fata de cei 15% dintre alegatori care au votat mai repede in 2000 sau cei 20% care si-au exprimat optiunile mai repede la scrutinul din 2004.

Gronke e de parere ca in Colorado, Nevada si New Mexico, jumatate dintre alegatori vor vota inainte de Election Day, in timp ce, in Florida, numarul celor care isi va exprima optiunile electorale va fi de 40%.

In Georgia, procesul de votare a debutat inca de acum o luna, iar un oficial local a prognozat ca aproximativ un milion de votanti (25% din electorat) va vota mai devreme: "Nu dorim ca alegatorii sa astepte la coada in Ziua Alegerilor". De asemenea, in unele parti din Virginia si Kentucky alegatorii au inceput sa voteze mai devreme. Ambele state nu permit votarea decat in cazul celor care nu vor putea merge la vot in Ziua Alegerilor, insa alte 31 de state permit ca oricine sa poata vota mai devreme.

In general, alegatorii care voteaza mai devreme sunt cei prea bolnavi care sa se deplaseze in Ziua Alegerilor, cei plecati in calatorie de afaceri sau care fac parte din randul fortelor armate. Niciunul dintre voturile exprimate mai devreme nu va fi numarat pana la Ziua Alegerilor.