Elicoptere militare ale armatei Statelor Unite ale Americii au lansat duminica un atac in teritoriul Siriei, in apropiere de granita cu Irakul, ucigand opt persoane intr-un act pe care guvernul de la Damasc l-a denuntat drept o "grava agresiune", potrivit AP.

Un oficial american a precizat ca misiunea a vizat o retea de insurgenti care organiza, din Siria, accesul luptatorilor pe teritoriul irakian.

"Am decis sa rezolvam problema prin forte proprii", a precizat acesta, sub protectia anonimatului.

Atacul vine la cateva zile dupa ce comandantul fortelor americane din vestul Irakului a subliniat ca trupele americane isi vor dubla eforturile pentru a securiza granita siriana, pe care a denumit-o o "poarta incontrolabila" de acces pentru insurgenti.

Potrivit unei declaratii a guvernului sirian, cele cinci rachete trase de elicopterele americane au vizat un sat aflat in apropierea orasului Abu Kamal. Patru elicoptere au atacat o cladire civila aflata in constructie si au tras asupra muncitorilor.

Guvernul sirian a precizat ca victimele, dintre care patru sunt copii, sunt civili.

Potrivit unui localnic, din elicopterele care au aterizat au coborat mai multi militari, care au deschis focul asupra cladirii.

"Siria condamna aceasta agresiune de care sunt responsabile Statele Unite ale Americii. Siria cere guvernului irakian sa-si asume responsabilitatea si cere demararea de urgenta a unei investigatii asupra acestei grave violari a suveranitatii. De asemenea, Siria cere guvernului irakian sa impiedice folosirea teritoriului sau pentru lansarea unor astfel de atacuri", precizeaza executivul de la Damasc.

Coalitia internationala nu detine nicio informatie asupra atacului

Fortele coalitiei internationale din Irak, comandate de Statele Unite, au declarat luni ca "nu detin nicio informatie" asupra raidului efectuat duminica de elicoptere militare asupra satului sirian.

Lider al-Qaeda, ucis in atac

Un important lider al-Qaeda care coordona traficul de luptatori, arme si bani inspre teritoriul irakian a fost ucis in atacul militar asupra satului sirian aflat la granita cu Irakul, a declarat, pentru foxnews.com, un oficial american de rang inalt.

Abu Ghadiyain coordona operatiunile din Siria si avea legaturi stranse cu liderul al-Qaeda din Irak.

Casa Alba nu a confirmat, dar nici nu a infirmat daca raidul a fost efectuat de elicoptere americane, comentand doar ca Siria ar trebui sa faca mai mult pentru a controla frontiera de la granita cu Irakul.

"Am citit mult, in ziare, in urma cu trei sau patru ani, asupra subiectului infiltrarilor in Irak prin frontiera siriana", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Sean McCormack. "Acum, aceste evenimente sunt mai rare, dar aceasta nu inseamna ca problema a disparut cu totul", a comentat el, evitand toate intrebarile privind implicarea americanilor in acest atac.

Filiera siriana

Zona vizata de americani se afla in apropierea orasului irakian Qaim, un punct major de acces pentru luptatori, arme si bani destinati sustinerii insurgentei sunnite.

Gen. John Kelly a declarat, saptamana trecuta, ca granitele irakului cu Arabia Saudita si Iordania au fost securizate, ca rezultat al politicii promovate de cele doua state, dar cu Siria "este alta poveste".

Reteaua de insurgenti trimite militari din nordul Africii si din alte zone ale Orientului Mijlociu in Siria, unde elemente ale armatei simpatizeaza cu al-Qaeda si cu Partidul Baas, sustin americanii.

Casa Alba a aprobat, in august, atacuri similare in interiorul Pakistanului, pentru a distruge pozitii detinute de al-Qaeda si de talibani.