Directorul general al Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, a fost absolvit sambata de orice acuzatie de abuz de putere in scandalul legaturii sale extraconjugale cu o fosta angajata.

Consiliul de Administratie al FMI, care mandatase in vara un cabinet privat de avocatura sa ancheteze legatura fostului ministru francez cu o subordonata care intre timp a plecat din institutie, s-a limitat sa ii reproseze lui Dominique Strauss-Kahn "o grava eroare de judecata", dar nu a luat nicio masura disciplinara impotriva lui, luand decizia ca francezul sa isi pastreze functia de la conducerea institutiei, relateaza AFP si Reuters, citate de NewsIn.

  • Consiliul de Administratie al FMI: Incidentul nu afecteaza eficienta lui Strauss-Kahn

Decanul Consiliului FMI, Shakour Shaalan, un egiptean ce reprezinta in institutie mai multe tari arabe, a precizat ca organul conducator al institutiei, reunit "intr-o atmosfera foarte, foarte pozitiva", a ajuns la concluzia ca aceasta afacere, care dateaza din ianuarie 2008 si a fost adusa la cunostinta publicului la 18 octombrie, "nu afecteaza cu nimic eficienta" lui Strauss-Kahn. "Vom continua sa lucram cu el", a anuntat Shaalan, subliniind ca "directorul general este foarte competent in exercitarea atributiilor sale".

"Daca exista o parte de credibilitate pe care a pierdut-o, o va regasi foarte curand", a mai spus Shaalan, recunoscand totusi ca "unii membri ai personalului, mai ales femei, nu sunt deloc multumiti" de incident. Insa, a adaugat decanul Consiliului FMI, Strauss-Kahn a prezentat deja luni scuze personalului, care au fost acceptate. "Nu cred ca i se poate cere sa faca si mai mult" in aceasta privinta, a conchis Shaalan.

Institutia, care este unul dintre actorii de prim-plan in ultimele saptamani, odata cu izbucnirea crizei financiare, anuntase la 18 octombrie deschiderea unei anchete referitoare la directorul sau, ca urmare a unei relatii extraconjugale intre Strauss-Kahn, in varsta de 59 de ani, si o fosta functionara de origine ungara, casatorita, economist principal la departamentul Africa din cadrul FMI.

Dominique Strauss-Kahn, fost ministru francez de finante socialist, este considerat una dintre figurile politice europene eminente in materie de economie. A fost numit in fruntea FMI in septembrie 2007, cu sarcina de a reforma profund institutia, la cateva luni dupa scandalul provocat de dezvaluirea faptului ca iubita presedintelui de pana atunci al Bancii Mondiale, Paul Wolfowitz, beneficiase de conditii foarte generoase in cadrul institutiei.

Dezvaluirea referitoare la viata privata a lui Strauss-Kahn a intervenit intr-un moment cum nu se putea mai prost, in conditiile in care FMI, institutie ce reuneste 185 de tari, si-a sporit interventiile pentru a limita consecintele negative ale crizei financiare mondiale.

Ancheta a stabilit ca Strauss-Kahn si Piroska Nagy, al carei nume nu este citat nicaieri, dar a carei identitate a fost dezvaluita saptamana trecuta de Wall Street Journal, au avut o relatie "reciproc consimtita", in care ambii "s-au angajat activ".

Tanara, al carei sot a fost cel care a descoperit legatura extraconjugala, a plecat de la FMI in august, ea lucrand in prezent in cadrul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare. Potrivit anchetei, ea nu a beneficiat de niciun tratament favorizant, participand la programul de plecari voluntare instituit de Fond, care s-a aplicat in cazul a circa 600 de persoane.

In concluzie, Consiliul de administratie al FMI a stabilit ca nu a fost vorba nici despre hartuire, nici despre favoritism si de niciun fel abuz de putere din partea directorului general.

Totusi, intrebat ce i se poate reprosa lui Strauss-Kahn, Shaalan a subliniat ca directorul FMI trebuie sa se situeze mai presus de orice posibil repros, intrucat "comportamentul personal al directorului general da tonul pentru institutie". Shaalan a precizat ca l-a avertizat personal pe Strauss-Kahn in privinta oricarui comportament inadecvat pe viitor.

In ceea ce priveste viata privata a lui Dominique Strauss-Kahn, acesta se afla la a treia casatorie. In 1991, el s-a casatorit cu jurnalista franceza Anne Sinclair, care explica duminica trecuta ca in cuplul pe care il formeaza cu directorul FMI "s-a intors pagina" peste "o aventura de o seara". La randul sau, Strauss-Kahn anuntase miercuri ca are intentia foarte ferma de a ii actiona in judecata pe cei care vor raspandi "zvonuri rautacioase" in privinta sa. Premierul francez François Fillon calificase luni ancheta care il viza pe Strauss-Kahn drept o "afacere total privata".