O serie de apeluri telefonice care il discreditau pe candidatul republican la Senat din statul Montana, Jack Sands, proveneau din Romania. Lista cu apelurile telefonice a fost trimisa autoritatii americane pentru reglementare in domeniul electoral. Comisarul Dennis Unsworth a declarat miercuri ca plangerea republicanilor impotriva filialei din Montana a democratilor indeplineste cerintele procedurale, urmand ca oficialii Partidului Democrat sa raspunda la acuzatii, potrivit billingsgazette.net.

Ulterior, comisarul va decide daca se impune o investigatie extinsa.

Candidatul republican Jack Sands, tinta acestor atacuri, a reclamat faptul ca cei care dadeau telefoane au refuzat sa precizeze din partea cui sunau, in conditiile in care legea din acest stat interzice reclama electorala anonima.

"In mod evident, au cheltuit mii de dolari ca sa ma infranga. Cel putin, puteau sa ofere aceste locuri de munca oamenilor din Montana, si nu sa le exporte in Romania. Poate nu au reusit sa gaseasca oameni din Montana cu suficient tupeu pentru a da aceste telefoane", a declarat Sands.

Telefoanele il acuzau pe candidatul republican ca sprijina traficantii de droguri si incearca sa-i scape de puscarie, fara a preciza insa ca Sands este un avocat care isi apara clientii.

Cel mai adesea, persoanele care dadeau aceste telefoane refuzau sa precizeze pentru cine lucreaza, oferind nume false sau inchizand, pur si simplu. Votantii care au fost apelati au spus ca erau sunati de pe numarul 406-000-0000.

Sands a angajat un detectiv, Dale Mortensen, pentru a identifica de unde veneau telefoane. Mortensen a lucrat cu alegatorul Echo Jamieson, care a obligat firma Bresnan Communications sa-i puna la dispozitie lista cu apeluri. Numarul 406-000-0000, de la care Jamieson a primit sase apeluri in patru ore, provenea din Romania, potrivit lui Bresnan.

Autoritatile americane se confrunta cu o recrudescenta a acestui tip de practici ilegale. Daca in trecut autoritatile primeau, anual, pana la zece reclamatii de acest tip, in ultimele doua luni au existat 12 plangeri de aceasta natura.

Purtatorul de cuvant al democratilor, Kevin O'Brien, a declarat ca Partidul Democrat a dat instructiuni tuturor operatorilor telefonici care fac campanie sa-si decline identitatea si a sustinut ca toate telefoanele de sustinere au provenit din Statele Unite.

Mai multi americani s-au plans dupa ce au fost sunati de zeci de ori de pe acest numar de telefon, care se dovedeste insa a fi un numar din Statele Unite, si nu din Romania, potrivit site-ului http://800notes.com, dedicat identificarii apelurilor anonime. Potrivit sursei citate, numarul de telefon a apartinut companiei telefonice Verizon, care insa l-a dezactivat.