Sarah Palin, nominalizata de republicani pentru functia de vicepresedinte al SUA, a fost criticata de analisti si politicieni americani dupa ce a gresit raspunsul la o intrebare pusa de un elev de clasa a treia legata de rolul vicepresedintelui. Palin a afirmat ca vicepresedintele "se afla la conducerea Senatului SUA". Declaratia sa l-a determinat pe comentatorul politic si comicul Bill Maher sa spuna ca e un raspuns "de Beavis si Butthead".

In cursul unui interviu pentru un post de televiziune din Colorado, Palin a fost intrebata de un elev de clasa a treia care este rolul vicepresedintelui SUA. "Se afla la conducerea Senatului", a raspuns guvernatorul de Alaska, adaugand ca in acea pozitie "vicepresedintele realizeaza o serie de schimbari pozitive care ne vor imbunatati viata".

Bloggerii americani au speculat raspunsul gresit oferit de Palin, afirmand ca "Articolul I din Constitutie prevede un rol limitat pentru vicepresedinte: detinatorul postului are drept de vot doar in situatia in care Senatul este divizat in mod egal".

The Vice President of the United States shall be President of the Senate, but shall have no vote, unless they be equally divided.

Constitutia SUA

Mai mult, pagina electronica a Senatului american sustine ca rolul modern al vicepresedintelui este acela de a prezida lucrarile Senatului "doar cu ocazia unor ceremonii". Responsabilitatea pentru conducerea Senatului revine, in principal, celor doi lideri, al majoritatii si al minoritatii.

Liderul majoritatii democrate din Senat, Harry Reid, a declarat, prin purtatorul sau de cuvant, ca "Palin trebuie sa reciteasca sau sa citeasca pentru prima oara Constitutia" deoarece "desi prezideaza asupra Senatului, vicepresedintele SUA nu se afla la conducerea sa".

La randul sau, comentatorul Bill Maher a afirmat ca raspunsul "arata nivelul de inteligenta al lui Palin", care "seamana cu Beavis si Butthead".

Palin, o vulnerabilitate pentru McCain?

Declaratiile controversate ale guvernatorului de Alaska au fost facute in contextul publicarii unor sondaje de opinie care indica faptul ca Palin a devenit "o vulnerabilitate" pentru campania lui John McCain.

O ancheta NBC/Wall Street Journal a descoperit ca 47% dintre respondenti au o parere negativa despre ea, fata de doar 38% care au o opinie pozitiva. In septembrie, Palin avea o rata de popularitate de 47%, iar opiniile negative se ridicau la 27%.

La randul sau, Pew Research Center for the People & the Press a descoperit ca 49% dintre cei chestionati au o parere negativa despre Palin, in timp ce opiniile pozitive se ridica la 44%. In urma cu o luna, un sondaj similar a indicat ca opiniile favorabile erau majoritare (54% la 32%).

Mai multi analisti conservatori si-au exprimat recent nemultumirea legata de slabele performante ale guvernatorului de Alaska in interviurile acordate in ultimele saptamani. Bloggerii americani care urmaresc campania pentru Casa Alba sustin chiar ca strategi republicani solicita retragerea lui Palin din campanie, deoarece entuziasmul produs dupa numirea sa nu a fost urmat de prestatii convingatoare in aparitiile publice. Lipsa de experienta a lui Palin ar putea sa afecteze negativ sansele lui McCain de a deveni presedinte al Statelor Unite, cred unii analisti conservatori.