Presedintele Traian Basescu a declarat, intr-o conferinta de presa sustinuta la Constanta, cu prilejul unei dezbateri internationale pe tema securitatii in zona Marii Negre, ca Romania va avea nevoie de sprijinul Aliantei Nord Atlantice pentru a putea securiza aceasta regiune. "Sustinem principiul solidaritatii transatlantice prin complementaritatea NATO si UE. Orice conflicte inghetate pot fi reactivate in orice moment. Evenimentele din ultimele luni nu au facut decat sa valideze aceste afirmatii", a declarat seful statului.

"In vara acestui an, cele mai mari temeri ale noastre cu privire la amenintarile la adresa securitatii regionale au fost confirmate. Conflictele inghetate au redevenit punctul nevralgic al unei regiuni care se afla in pragul unor evolutii imbucuratoare in ceea de priveste dezvoltarea democratica si cresterea economica. Scutul democratiei nu a fost suficient pentru a apara unul dintre statele regiunii, Georgia, de secesiune. Este posibil ca raspunsul nostru la aspiratiile europene si euro-atlantice ale statelor din regiune sa nu fi fost adecvat. Este posibil ca sustinerea proceselor democratice interne si a dezvoltarii economice din statele regiunii sa nu fi fost suficienta pentru crearea unui climat de securitate stabil. Raspunsurile le vom putea gasi impreuna. Statele europene sunt primele chemate sa se implice in rezolvarea acestor probleme si sunt sigur ca proiectele derulate de Fundatia Konrad Adenauer in regiune vor aduce un aport substantial", a afirmat Traian Basescu, citat de Antena 3.

"Una dintre lectiile conflictului georgian este aceea ca respectarea principiilor Cartei Natiunilor Unite si Actului final de la Helsinki cu privire la integritatea teritoriala a statelor si a inviolabilitatii frontierelor trebuie sa ramana componenta esentiala a ordinii de drept international. Consecventa in aplicarea acestor principii este cheia stabilizarii regiunii, iar evenimentele din ultimele luni nu fac decat sa valideze aceste afirmatii. Evolutiile din Georgia au demonstrat faptul ca orice conflicte inghetate pot fi reactivate in orice moment. Dezvoltarile de la inceputul lunii august au constituit faza acuta in care s-a ajuns la folosirea fortei de catre un stat impotriva altui stat", a adaugat Traian Basescu.

"Asa-numitele conflicte inghetate au fost mentinute intr-un regim de stagnare aparenta, fiind, in fapt, un mijloc de presiune permanent asupra statului pe al carui teritoriu se afla, fie ca este vorba de Republica Moldova, de Georgia, de Armenia sau de Azerbaidjan. In Transnistria, Osetia de Sud, Abhazia sau Nagorno-Karabah au avut loc confruntari armate, urmate de acorduri de incetare a focului, dupa care, timp de 14-16 ani, nu au mai existat progrese importante in negocieri. Acest interval de timp a creat conditii sa aiba loc un proces de consolidare a statalitatii provinciilor separatiste, prin dotarea cu institutiile necesare unei existente independente: autoritati publice, presedinte, guvern, parlament, justitie - institutii care au functionat in paralel cu cele recunoscute international".

"Toate aceste evolutii au facut ca recunoasterea independentei provinciilor separatiste sa devina, ca in cazul Georgiei, o simpla formalitate. A venit timpul sa profitam de interesul crescut pentru regiune si sa actionam pentru o abordare globala a problematicii conflictelor inghetate. Este nevoie sa consolidam instrumentele de care dispunem", a incheiat seful statului.

La intalnirea cu tema "Securitate sporita in regiunea Marii Negre - oportunitati, initiative si instrumente", participa experti si reprezentanti ai Bundestagului, precum si politicieni din statele riverane Marii Negre.