India a lansat cu succes, miercuri, prima sa misiune fara echipaj uman spre Luna, un eveniment istoric datorita caruia aceasta putere spatiala asiatica spera sa ajunga la nivelul Chinei sau al Japoniei, noteaza AFP.

Racheta indiana PSLV a decolat la ora 02:52, ora Romaniei, de la centrul spatial Satish Dhawan la Sriharikota, o peninsula din sud-estul Indiei, la 80 de kilometri nord de Madras, avand la bord dispozitivul spatial Chandrayaan-1 echipat cu o sonda lunara.

"Este un moment istoric. Am inceput calatoria spre Luna", a declarat presedintele organizatiei indiene de cercetari spatiale (ISRO), G. Madhavan Nair.

La doua saptamani dupa decolare, racheta PSLV va plasa pe orbita, la 385.000 km de Terra, dispozitivul Chandrayaan-1 care transporta instrumente de lucru ale oamenilor de stiinta indieni, europeni si americani.

Acesta va efectua numeroase experiente si observatii in jur si pe Luna, precum si studii topografice, cercetari de minerale si de substante chimice si apa, mai ales prin intermediul unei sonde. Misiunea inedita ar urma sa dureze doi ani.

Prin acest eveniment istoric, India spera sa devina lider in industria spatiala, fiind la mare concurenta cu China si Japonia.