In Moldova s-a dat, practic, startul la campania electorala. In martie anul viitor, potrivit Constitutiei, expira prerogativele Parlamentului, iar in aprilie cele ale sefului statului, ales de deputati. Comisia electorala centrala nu a facut inca un anunt oficial in acest sens, dar politicienii moldoveni cred ca lovitura de inceput a fost data: presedintele Vladimir Voronin l-a numit in fruntea stafului electoral al Partidului Comunist, de guvernamint, pe principalul sau consilier, Mark Tkaciuk.

In opinia liderului Partidului Popular-Republican - de opozitie - Nicolae Andronic, decretul presedintelui privind eliberarea din functia de consilier pe probleme politice a lui Mark Tkaciuk si desemnarea lui ca sef al centrului de pregatire electorala a „Alegerilor – 2009” reprezinta inceputul campaniei.

Mark Tkaciuk s-a aflat alaturi de Vladimir Voronin pe durata ambelor mandate, fiind initiatorul mai intai a orientarii tarii spre Rusia, apoi spre Occident. Lui ii apartin primele declaratii antirusesti din 2003, care au deschis perioada de racire dintre relatiile Moldovei si Rusiei.

„Judecand dupa schimbarile care au avut loc in ultimul an in interiorul Partidului Comunist, din biroul central au fost inlaturati veteranii. Tkaciuk isi pregateste terenul. Cu acordul lui Voronin, el ar putea, in viitorul apropiat, sa preia conducerea comunistilor. Este cu atat mai posibil, cu cat partenerii occidentali il sfatuiesc de mult pe Voronin sa nu mai cumuleze functiile de presedinte si lider de partid. Voronin poate acum sa dea curs acestor indemnuri”, a declarat pentru NG directorul Institutului pentru politica, Arcadie Barbăroşie.