Premierul italian Silvio Berlusconi a declarat miercuri ca este in favoarea aderarii Rusiei la Uniunea Europeana, aceasta fiind "o viziune" pe care o are de mai multi ani. "Consider Rusia o tara occidentala si planul meu este ca Federatia Rusa sa poata deveni membra a Uniunii Europene in urmatorii ani", le-a spus Berlusconi reporterilor din Bruxelles, potrivit AFP.

El a sustinut ca, in primul rand, UE ar trebui sa reia discutiile cu Moscova asupra unui acord de parteneriat care a fost suspendat dupa inceperea razboiului dintre Georgia si Rusia, in luna august a acestui an. "Eu vreau sa merg mai departe. Am aceasta viziune de multi ani", a declarat Berlusconi la sosirea in Belgia pentru summitul UE.

Premierul italian are o relatie de prietenie foarte buna cu omologul sau rus Vladimir Putin de mai multi ani, si chiar l-a invitat pe fostul presedinte sa stea, impreuna cu familia, la resedinta sa din Sardinia.

UE a suspendat dialogul privind acordul de parteneriat cu Moscova pe 1 septembrie, ca semn de protest la recunoasterea formala de catre Rusia a regiunilor separatiste din Georgia: Abhazia si Osetia de Sud. Relatiile sunt tensionate si din cauza altor puncte probleme, precum extinderea spre Est a UE prin integrarea, in special, a fostelor republici sovietice, planurile americane de desfasurare a unui scut anti-racheta in Polonia si Cehia si expansiunea NATO.

De cealalta parte, Rusia a fost acuzata ca foloseste statutul sau de exportator principal de hidrocarburi in scopuri politice si este criticata pentru abuzuri ale drepturilor omului sau pentru manevre nedemocratice in alegerile prezidentiale.

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a carui tara detine presedintia temporara a UE si care a mijlocit un acord de incetare a focului intre Rusia si Georgia, s-a exprimat si el pentru reluarea dialogului privind cooperarea cu Rusia. Momentan, relatiile sunt guvernate de un acord de parteneriat din 1997, cand Rusia era in criza economica dupa prabusirea URSS.

Prin acest nou parteneriat se doreste aprofundarea relatiilor dintre cele doua parti, atat din punct de vedere politic cat si economic, si sa ofere garantii privind livrarile rusesti de petrol si gaze catre Europa.