Fostul Papa Ioan Paul al II-lea a supravietuit si unei a doua tentative de asasinat, cand a fost ranit cu un cutit de un preot in 1982, la un an dupa ce a fost impuscat in Piata San Pietro, insa acest atac a fost tinut secret, potrivit marturiilor fostului sau secretar personal, intr-un film documentar, relateaza Reuters.

Stanislaw Dziwisz, care acum este cardinal de Cracovia, a fost secretarul personal al fostului suveran pontif si cel mai apropiat ajutor al acestuia timp de 40 de ani. Acesta a dezvaluit ca, atunci cand Papa Ioan Paul al II-lea abia mai putea pronunta cuvinetele, cu cateva zile inaintea mortii sale, in 2005, i-a spus cardinalului sau ca, daca nu va mai putea vorbi, atunci insemna ca i-a sunat ceasul.

Filmul documentar, numit "Marturia" si narat de actorul britanic Michael York, este ecranizarea memoriilor publicate de Dziwisz anul trecut, dar cu unele adaugiri. Filmul va avea premiera oficiala joi, la Vatican, in prezenta Papei Benedict al XVI-lea.

Pe 12 mai 1982, Papa vizita orasul sfant Fatima din Portugalia, pentru a se ruga si multumi Fecioarei ca supravietuise tentativei de asasinat de la 13 mai 1981, cand fusese impuscat, in Piata San Pietro, de turcul Mehmert Ali Agca.

Un nebun preot spaniol ultraconservator, Juan Fernandez Krohn, l-a atacat pe Papa cu un pumnal, insa a fost doborat de politisti si arestat. Faptul ca Papa a fost ranit in acel incident nu a fost adus la cunostinta publicului.

"Pot dezvalui acum faptul ca Sfantul Parinte a fost ranit. Cand ne-am intors in camera (in Sanctuarul de la Fatima), am vazut sange", afirma Cardinalul Stansilaw Dziwisz in documentar. Papa Ioan Paul al II-lea si-a continuat calatoria fara sa spuna despre rana sa. Krohn a stat cativa ani intr-o inchisoare din Portugalia, inainte de a fi expulzat.

Documentarul combina nararea lui York, interviurile cu Dziwisz, scene reconstituite de actori si a fost turnat in mai multe locuri care au marcat existanta lui fostului pontif. Filmul include si imagini cu ultima aparitie publica a Papei Ioan Paul al II-lea, la fereastra care dadea in Piata San Pietro, cand, slabit de boli, nu a mai reusit sa rosteasca niciun cuvant. Papa, care fusese supus la o traheotomie pentru a putea respira, a fost dus inapoi in apartamentul sau, unde, potrivit lui Dziwisz, a reusit sa sopteasca: "Daca nu mai pot vorbi, inseamna ca e timpul sa ma duc".

El a murit cateva zile mai tarziu, pe 2 aprilie 2005, la varsta de 84 de ani.