"Statele membre UE vor actiona coordonat si complex pentru functionarea sistemului financiar, pentru finantarea economiei, pentru crestere economica accelerata si pentru crearea de locuri de munca. Acestea sunt motivatiile si obiectivele documentului adoptat joi.O masura importanta adoptata este legata de protectia depozitelor populatiei din banci. Romania nu avea, insa, nevoie de ridicarea pragului de garantare a depozitelor populatiei la 50.000 de euro, pentru ca sistemul bancar romanesc este solid, a afirmat presedintele Traian Basescu, prezentand concluziile summit-ului liderilor UE de joi de la Bruxelles.

Traian Basescu:

  • "Statele membre afirma ca au ca obiectiv mentinerea increderii si a stabilitatii in sistemul financiar, iar autoritatile isi asuma responsabilitatea sa asigure lichiditati in sistemul financiar si bancar."
  • "Comisia Europeana cere responsabilizare din partea tuturor factorilor bancari".
  • "S-a discutat despre cresterea responsabilitatii conducatorilor institutiilor financiare. S-a stabilit ca va fi pus in practica un mecanism informal de alerta si schimb de informatii si de evaluare a situatiei. Practic este vorba despre crearea unei celule de criza careia statele membre care ar intra in dificultate trebuie sa i se adreseze, informand despre dificultatile pe care le au in sistemul bancar atat presedintele Bancii Centrale Europene, presedintele Comisiei Europene, presedintele in exercitiu al Consiliului dar si celelalte state membre."
  • "Statele membre au ajuns la concluzia ca trebuie consolidata supravegherea sectorului financiar. Autoritatile nationale de supraveghere sunt invitate sa se intalneasca lunar pentru a face schimb de informatii. Este vorba de presedintii bancilor centrale, care au atributul de supraveghere."
  • "S-a stabilit, de asemenea, modificarea normelor contabile, pentru a fi reflectata mai corect valoarea activelor institutiilor financiare."
  • "UE isi propune se actioneze impreuna cu partenerii sai, inclusiv cu institutii financiare, pentru o reforma a sistemului finnaciar global".
  • "Activele neperformante trebuie retrase din banci pentru a pastra stabilitatea sistemului".
  • "Criza financiara nu a lovit Romania pentru ca noi am platit un cost in anii 90 si avem reforme prudentiale mult mai severe pe care UE le implementeaza abia acum. Etapa a doua - criza economica nu ne iarta insa daca nu suntem prudenti, vor exista diminiuari ale investitiilor, va fi mult mai dificil sa contractezi un credit extern. Resursele financiare care exista trebuie dirijate catre productie, realizare de investitii şiu nu catre consum, daca vrem sa evitam aceasta criza economica".
  • "Increderea in companiile de rating este sub semnul intrebarii dupa ce banci bine cotate au suferit caderi importante din cauza crizei financiare. Se pare ca din mari supraveghetori, companiile de rating se vor transforma in mari supravegheati", a afirmat seful statului roman.
  • "Uniunea Europeana considera importanta si supravegherea companiilor multinationale".
  • "Noi nu aveam nevoie de ridicarea pragului de garantare a depozitelor la 50 de mii de euro, pentru ca sistemul bancar romanesc este solid".

Calin Popescu Tariceanu:

  • "Cea mai mare parte a dezbaterilor s-au concentrat asupra problematicii crizei financiare. Sigur ca in fata unei crize atat de ample, cum nu a mai existat de la al doilea razboi mondial, UE a actionat prin crearea unei celule de gestionare a crizelor, care va favoriza schimbul de informatii intre state, va consilia si, in cazul in care este nevoie, va coordona actiunile statelor in situatii de criza".
  • "Criza financiara va afecta toate statele de pe glob."
  • "Efectele crizei vor incepe sa fie resimtite si in Romania."
  • "Trebuie subliniat faptul ca aceasta criza se poate amplifica pe plan mondial."
  • "S-a decis crearea unui grup de reflexie, care va avea un rol important in cadrul UE".
  • "Prima grija de a crea incredere in sistemul financiar trebuie sa fie a bancilor. Nu trebuie sa ne asteptam ca statul sa salveze mereu o banca aflata in dificultate. De aceea, la nivelul Uniunii Europene se pregateste crearea unei structuri de salvare sustinute tocmai de banci, pentru ca statul sa nu mai fie nevoit mereu sa intervina. In acest moment, bancile nu mai au curaj sa se imprumute intre ele".
  • "Economia romaneasca trebuie gestionata intr-un mod prudent. Nu putem fi o insula de bunastare intr-un ocean de dezastru."

Liderii europeni au incheiat, joi, la Bruxelles, discutiile pe marginea deciziilor ce trebuie luate pentru a controla criza financiara. Liderii UE au adoptat un plan inca de saptamana trecuta, insa, dupa o scurta revenire a burselor la inceputul saptamanii, aceastea au scazut din nou dramatic miercuri si joi. Romania a fost reprezentata la summit-ul de la Bruxelles de presedintele Traian Basescu si de premierul Calin Popescu Tariceanu.

O alta decizia luata la summit-ul de la Bruxelles este aceea ca presedintia franceza a Uniunii sa mentina obiectivul de a se ajunge la un acord, in luna decembrie, asupra planului european de reducere a emisiilor de gaz cu efect de sera, in pofida unor obiectii din partea Poloniei si Italiei. Se va tine seama insa de situatia specifica a fiecarui stat membru, potrivit proiectului de concluzii supus adoptarii celor 27 la summit.

Presedintia franceza vrea semnarea documentului in decembrie si acum cere statelor membre o reinnoire a angajamentului politic pentru obiectivul ambitios de reducere a gazelor cu efect de sera cu 20% pana in 2020. Cum pentru atingerea lui e nevoie de eforturi financiare deosebite, mai multe tari, intre care Polonia, Romania si Italia, cer o reducere a obligatiilor care le revin in perioada 2012-2020. Fiecare dintre aceste tari considera ca masurile prea impovaratoare pentru a respecta obiectivul reducerii gazelor cu efect de sera le-ar incetini dezvoltarea economica, mai ales in noul context creat de criza financiara.

HotNews.ro a transmis LIVE TEXT declaratiile presedintelui Traian Basescu si ale premierului Calin Popescu Tariceanu.