John McCain si Barack Obama s-au confruntat, miercuri seara, in ultima dezbatere prezidentiala, republicanul sperand la o revenire miraculoasa cu doar 19 zile inainte de alegeri. McCain a atacat planul privind taxele al lui Obama, tonul campaniei acestuia, cat si relatia democratului cu un fost membru al unei grupari radicale din anii '60. Barack Obama: "Amandoi vrem sa reducem taxele. Diferenta este pentru cine vrem sa reducem taxele".

Dezbaterea a fost moderata de Bob Schieffer, jurnalist la postul CBS.

Republicanul a sperat ca ii va da o lovitura grea contracandidatului sau, dezvaluind legaturi ale lui Obama cu profesorul William Ayers, unul din fondatorii Weather Underground, o grupare radicala vinovata de bombardarea in anii '70 a Pentagonului si Capitoliului. Desi, acum mizeaza pe aspectul economic, campania sa negativa si alegerea lui Sarah Palin pentru postul de vicepresedinte au determinat o opinie nefavorabila in randul votantilor, scrie AFP.

In cadrul dezbaterii de miercuri, McCain a atacat planul privind taxele al lui Obama, tonul campaniei acestuia, cat si relatia democratului cu un fost membru al unei grupari radicale. Fiecare candidat s-a plans de abordarea negativa in campania celuilalt in cadrul acestei dezbateri tensionate, iar McCain i-a cerut lui Obama sa-si justifice legatura cu William Ayers. Obama a raspuns ca Ayers este doar o cunostinta si ca acesta "nu este implicat in campania mea".

De asemenea, McCain i-a raspuns lui Obama, care a pretins in mai multe randuri ca republicanul ar sustine politica presedintelui Bush, spunand ca: "Eu nu sunt Presedintele Bush. Daca vroiati sa candidati impotriva Presedintelui Bush, ar fi trebuit sa faceti asta acum cativa ani". Obama i-a spus ca, de multe ori, i-a fost greu sa faca diferenta dintre cei doi.

Cei doi candidati au avut o discutie aprinsa si in privinta taxelor, John McCain criticand propunerea lui Obama de a creste taxele pentru americanii care castiga mai mult de 250.000 de dolari pe an, spunand ca acest fapt ii va afecta pe micii intreprinzatori. Insa democratul a precizat ca planul sau presupune reducerea taxelor pentru 95% dintre americani si o crestere doar pentru un mic segment al populatiei care are venituri foarte mari, spre deosebire de oponentul sau, care ar scuti de taxe companiile petroliere. "Amandoi vrem sa reducem taxele. Diferenta este pentru cine vrem sa reducem taxele", a mentionat Obama.

McCain: Nu sunt presedintele Bush

Discutia despre taxe si economie