Armata americana a afirmat miercuri ca l-a ucis pe numarul doi in ierarhia filialei irakiene Al-Qaeda, in cadrul unei operatiuni desfasurate la Mosul, un bastion al retelei extremiste din nordul Irakului, anunta AFP.

"Teroristul care a fost ucis de fortele coalitiei in timpul unei operatiuni militare la Mosul, in 5 octombrie, este intr-adevar Abu Qaswarah", a anuntat comandamentul american.

"Abu Qaswarah, cunoscut si drept Abu Sarah, era liderul retelei teroriste in partea de nord a Irakului", a precizat armata americana, adaugand ca acesta era de nationalitate marocana si era un apropiat al fondatorului Al-Qaeda in Irak, Abu Musab al-Zarqawi, ucis in iunie 2006.

In data de 5 octombrie, armata americana a anuntat moartea a 11 persoane, dintre care cinci teroristi, trei femei si trei copii, dupa ce un kamikaze si-a declansat centura de explozibil in cadrul unei operatiuni militare in Mosul.

"Soldatii americani au patruns in cladirea in care se afla teroristul, au fost tinta unui atac cu armament usor si au ripostat. Un terorist si-a declansat centura cu explozibil in interiorul cladirii", preciza, la acel moment, armata.

"Fortele coalitiei au ripostat in legitima aparare, ucigand cinci teroristi. Ulterior, s-a stabilit ca unul dintre ei era Abu Qaswarah", afirma comandamentul american.

In Mosul traiesc peste 1,5 milioane de oameni, de religie sunita, shiita sau crestina, si este considerat de americani drept bastionul partizanilor al-Qaeda din Irak.