Presedinele Moldovei, Vladimir Voronin, este gata sa discute cu liderul transnistrean planul sau de reglementare a conflictului de pe Nistru, dotat acum cu “foi de parcurs”, anunta Nezavisimaia gazeta. Potrivit liderului de la Chisinau, el a trimis dosarul cu documentele corespunzatoare tuturor participantilor la procesul de negocieri, cu exceptia Transnistriei.

Surse din Ministerul rus de Externe sustin insa ca pachetul cu propuneri este acelasi din urma cu doi ani, iar documentele la care face acum referire Voronin sunt vechi, dar au data modificata.

In ultimul timp, scrie publicatia, Vronin a dat mai multe interviuri presei ruse, toate avand ca tema centrala conflictul transnistrean si procesul lui de reglementare. Voronin sustine ca este gata sa se intalneasca cu liderul tiraspolean, Igor Smirnov, si sa analizeze documentele de solutionare a crizei, care dispun acum de un plan de reglementare pe etape, adica “foi de parcurs”.

Nezavisimaia gazeta sustine ca Voronin ezita sa mearga mai departe, indicand o data exacta pentru intrevederea cu Smirnov. El vrea un semn din partea Moscovei, de la care asteapta propuneri concrete de reglementare a problemei.

Miza electorala

Mai mult, judecand dupa afirmatiile presedintelui Moldovei, actualul format al negocierilor de 5+2 (Moldova si Transnistria, plus Rusia, Ucraina, OSCE si UE cu SUA) nu este decizia Chisinaului, ci hotararea “atat a Rusiei, cat si a Ucrainei, dar si a altor tari” si pe care “eu trebuie sa o indeplinesc”. De ce? Pentru ca Voronin trebuie sa afiseze o efervescenta deosebita pe aceasta directiva.

Problema este ca in primavara anului viitor vor avea lor alegeri pentru viitorul parlament, a carui prima indatorire va fi sa aleaga un nou sef al statului. Un progres in eforturile de gasire a unei solutii inseamna puncte electorale pretioase pentru comunistii lui Voronin, care au promis, in fiecare campanie electorala, ca vor reglementa criza transnistreana cu respectarea integritatii teritoriale a Moldovei.

Din punct de vedere economic, criza financiara a incurcat putin lucrurile si a impus o modificare de strategie a campaniei pentru alegerile de peste cateva luni. Problema este ca sute de mii de moldoveni lucreaza pe santierele de constructii din Rusia si Italia, unde multe din proiectele imobiliare au fost fie inghetate pe o perioada nedeterminata, fie inchise defintiv. Iar, daca toti acesti oameni ramasi fara loc de munca se vor intoarce in Moldova, alegerile vor decurge dupa un cu totul alt scenariu, estimeaza presedintele partidului popular-republican, Nicolae Andronic.