Majoritatea americanilor sunt de parere ca situatia economica se va inrautati si nu au incredere ca vreunul dintre candidatii la Casa Alba are capacitatea sa o redreseze, potrivit unui sondaj USA Today/Gallup, dat publicitatii marti, anunta NewsIn, care citeaza Reuters. Aproximativ 84% dintre persoanele chestionate cred ca starea economiei se va inrautati, desi Guvernul american depune noi eforturi pentru a ajuta sistemul bancar paralizat.

91% dintre cei chestionati nu au incredere ca republicanul John McCain va putea pune capat crizei economice daca va fi ales la Casa Alba. Numai 31% cred ca senatorul de Arizona va putea schimba situatia.

La aceeasi intrebare, 50% din electorat este de parere ca democratul Barack Obama va putea rezolva probleme economice, fata de 44% care cred contrariul.

Cu trei saptamani inainte de alegerile din 4 noiembrie, ambii candidati se concentreaza pe situatia economica. McCain intentioneaza sa prezinte marti noi propuneri care sa ajute americanii sa faca fata scaderii importante a actiunilor. La randul sau, Obama a propus luni patru pasi pentru crearea de noi locuri de munca si pentru protejarea populatiei in fata problemelor economice.

Aproape jumatate dintre persoanele chestionate (49%) nu cred ca situatia economica se va redresa in curand si considera ca problemele actuale reprezinta o schimbare permanenta in economie. Aproape la fel de multi (47%) spun ca aceasta criza este numai temporara.

In ansamblu, Obama conduce la intentiile de vot (51%, fata de 44% McCain), potrivit sondajului.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.269 de cetateni adulti, in perioada vineri - duminica, inainte ca indicele Dow Jones sa castige 936 de puncte, luni. Sondajul are o marja de eroare de +/- 3%.