UE este pregatita sa aiba o relatie mai apropiata cu Republica Moldova si sa negocieze in curand un acord de cooperare mai ambitios, se arata in concluziile Consiliului Afaceri Generale si Relatii Externe care a avut loc luni la Luxemburg. Noul acord ar putea include o zona de liber schimb mai extinsa si o facilitare a obtinerii vizelor care sa duca treptat la eliminarea lor, in perspectiva indepartata, pentru cetatenii moldoveni.

„Concluziile substanţiale adoptate de CAGRE transmit un mesaj puternic, în sensul că Uniunea Europeană este gata să treacă la un nou acord, ambiţios, care să aducă Republica Moldova cât mai aproape de UE şi să se implice mai mult în soluţionarea conflictului transnistrean”, a declarat ministrul roman de externe, Lazăr Comănescu, la finalul reuniunii, potrivit unui comunicat al MAE.

Ministrii de externe ai UE reuniti la Luxemburg au decis o apropiere mai mare a Moldovei de UE, dar atrag atentia ca relatiile Chisinaului cu Bruxelles-ul depind de reformele facute de Moldova. "In acest context, incurajam autoritatile moldovene sa faca toate eforturile necesare pentru a consolida statul de drept, sa implementeze angajamentele luate in domeniul drepturilor omului al libertatilor fundamentale. UE acorda o importanta sporita alegerilor parlamentare din primavara anului 2009 si desfasurarii lor intr-o maniera democratica", au aratat ministrii de externe europeni.

Nici conflictul transnistrean nu a fost uitat, UE angajandu-se sa depuna eforturi pentru rezolvarea acestuia si reafirmand suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova. Consiliul recomanda partilor implicate sa reia negocierile in formatul 5+2.