Greseala de la summitul NATO de la Bucuresti ne-a costat invazia Rusiei, declara ministrul georgian al reintegrarii, Temuri Iakobasvili, intr-un interviu pentru NewsIn. "Greseala de la Bucuresti a dus la aceasta invazie. Daca povestea se repeta in decembrie -cand ministrii NATO vor revizui dosarele Georgiei si Ucrainei in vederea acordarii MAP -, Ucraina va fi urmatoarea".

"Cred ca la Bucuresti, oricum ar fi fost luata decizia, ea fost interpretata de Rusia ca unda verde pentru a trece peste linii rosii. Si nimeni nu i-a oprit. Comunitatea euroatlantica ar trebui sa fie mult mai sensibila in privinta acestor decizii de a da Rusiei un drept de veto asupra NATO", a continuat ministrul georgian.

Reporter: Cum apreciati ajutorul Romaniei pe parcursul crizei?

Temuri Iakobasvili: Faptul ca presedintele Romaniei a venit in Georgia a fost foarte important pentru noi. In astfel de vremuri de criza esti foarte sensibil la cine ti-e prieten si cine nu. A fost foarte important sa-l avem pe presedintele Basescu printre cei care au venit la Tbilisi atunci. Apreciem si ajutorul financiar de un milion de euro, care este o contributie semnificativa pentru reconstructia tarii noastre.

Reporter: La Moscova a fost inaugurata o expozitie cu "trofee de razboi" si cu o lista detaliata cu tarile care au furnizat arme si echipamente militare Georgiei, printre care si Romania. Cum vi se pare acest gest?

Temuri Iakobasvili: Desigur ca Rusia incearca sa intimideze diferite tari, dar cred ca a venit vremea ca tarile sa reziste. Fireste ca tarile din regiune se tem, dar cred ca mai degraba sunt in expectativa, sa vada cum vor evolua lucrurile. Depinde de Occident. Povestea nu s-a terminat inca. Cred ca in final se va face dreptate. Va mai dura ceva.

Reporter: Care sunt perspectivele in ceea ce priveste Abhazia si Osetia de Sud?

Temuri Iakobasvili: Pentru noi, statutul celor doua regiuni nu este negociabil. Vom continua sa lucram avand in minte telul nostru, de reunificare a tarii. Da, Rusia ocupa acum legal tara noastra, dar poate ca acum e si o chestiune pozitiva in ceea ce priveste etichetarea Rusiei. Pana la aceasta invazie, eram obligati sa denumim fortele ruse ca "mediatori" sau "de mentinere a pacii". Acum Rusia poate fi numita ceea ce este de fapt - o forta de ocupatie si parte din conflict. Iar Rusia trebuie sa paraseasca aceste teritorii.

Reporter: Aveti vreo forma de contact sau dialog cu Moscova?

Temuri Iakobasvili: Nu, pana acum nu. Primul va fi la conferinta de la Geneva.

La summitul NATO de la Bucuresti, Macedonia nu a fost invitata sa adere la Alianta din cauza diferendului cu Grecia legat de nume. Scheffer a precizat ca Albania si Croatia au primit invitatia de a adera la Alianta, in timp ce Ucraina si Georgia au sanse sa fie admise, dar vor afla daca intra in calculele NATO pentru a fi admise in decembrie anul acesta.

In luna august, presedintele Basescu a anuntat ca Romania sustine in continuare acordarea Membership Action Plan (MAP) pentru Georgia si Ucraina, in cadrul reuniunii ministrilor de externe ai statelor membre NATO, care va avea loc in luna decembrie a acestui an.