La Roma s-a desfasurat o conferinta de presa comuna sustinuta de premierul Romaniei, Calin Popescu Tariceanu si omologul sau italian, Silvio Berlusconi. Premierul italian a tinut sa sublinieze "prietenia profunda si de lunga durata dintre cele doua tari", care usureaza rezolvarea problemelor ce pot aparea. "Eu am fost printre cei care au luptat pentru accelerarea procesului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana si sunt convins ca am facut bine", a spus premierul italian. El a adaugat ca viitorul dintre cele doua tari va fi sub semnul unei "importante apropieri, prietenii si colaborari" si nu trebuie acordata atentie episoadelor negative scoase in evidenta de presa.

"Sunt recunoscator romanilor"

"In Italia traiesc mai mult de un milion de romani, care contribuie cu peste 1% la PIB-ul tarii noastre, romanii care muncesc sunt persoane de o mare seriozitate, bine integrate nu numai in intreprinderile noastre, dar care si-au deschis si propriile intreprinderi. Le sunt recunoscator pentru gradul de civilizatie de care dau dovada si pentru contributia adusa la economia noastra", a spus premierul italian.

Problema tiganilor

"Exista o problema legata de comunitatea de tigani, pe care am decis sa o infruntam impreuna, lucrand asupra integrarii sociale a acestor comunitati, atat in Romania cat si in Italia" – a precizat premierul italian. "M-am ocupat personal, impreuna cu primarul Romei, de aceste probleme, dar nu este vorba despre situatii disperate".

Tariceanu: "Asistam la o diminuare a numarului de infractiuni"

In legatura cu transferarea cetatenilor romani din inchisorile italiene in cele din Romania si vice-versa, Berlusconi a precizat ca in prezent se aplica o lege comunitara, care prevede acordul expres al detinutului in cauza. Dar cele doua guverne studiaza un acord bilateral care sa usureze procesul de transfer al detinutilor.

Premierul roman a informat ca "exista un acord bilateral din 2003 cu privire la transferarea persoanelor condamnate. In ceea ce priveste evolutia numarului persoanelor transferate, am fost informat ca asistam la o diminuare a numarului de infractiuni, deci prin urmare si numarul solicitarilor urmeaza sa scada intr-o legatura proportionala. Persoanele condamnate in Italia si transferate in Romania isi vor continua aici pedeapsa, fara sa existe riscul ca acestea sa fie eliberate".

Italienii gestioneaza 300.000 hectare de pamant romanesc

Italia este primul partener strain ca nivel al investitiilor in agricultura din Romania, peste "300.000 de hectare de pamant sunt gestionate de intreprinderi italiene"- a precizat primul ministru italian.

Premierul roman a multumit lui Silvio Berlusconi pentru "atmosfera destinsa in care au fost purtate discutiile". Tariceanu a adaugat ca "Guvernul roman intentioneaza sa apere interesele romanilor din Italia, dar romanii care muncesc onest aici trebuie sa respecte legile statului gazda".

In legatura cu libera circulatie a cetatenilor romani pe teritoriul italian, Berlusconi a declarat ca "ministrii de interne si justitie din cele doua tari au lucrat impreuna pe aceasta tema si in curand vor ajunge la concluzii satisfacatoare pentru ambele parti".

Guvernul Romaniei, a precizat Tariceanu, "nu sustine emigrarea cetatenilor in afara granitelor", ci dimpotriva a facut eforturi pentru a-i convinge pe emigranti sa se intoarca in tara.

Silvio Berlusconi a asigurat operatorii economici italieni si romani care au investit in Romania ca "nici o banca italiana nu va fi lasata sa falimenteze si nici un italian nu-si va pierde banii depozitati in banci".

In timpul conferintei accentul a fost pus si pe criza financiara mondiala si efectele asupra economiei celor doua tari.

Cadoul lui Berlusconi

Nu au lipsit glumele cu care Silvio Berlusconi i-a obisnuit pe ziaristi. "Suntem doi liberali, doua echipe de guvern tinere cu doi prim ministri… tineri", a glumit premierul italian aratand inspre omologul sau roman. Berlusconi a tinut sa informeze faptul ca a facut cadou ministrului roman al justitiei "sase cravate, una in culori, pe care sa le aleaga in functie de costum". Premierul italian a abreviat numele omologului sau roman, numindu-l de doua ori "Tariceau".

Discutiile bilaterale dintre membrii celor doua guverne vor continua la Villa Madama din Roma.