Americanii Roger Tsien si Martin Chalfie, precum si japonezul Osamu Shimomura au fost recompensati cu Premiul Nobel pentru chimie, pentru cercetarile lor in domeniul proteinelor, a anuntat Academia Regala de Stiinta din Suedia, citata de BBC.

Cei trei laureati au descoperit o proteina fluorescenta verde care a fost observata la meduze, descoperire esentiala in dezvoltarea biochimiei, potrivit comitetului Nobel, citat de AFP.

Anul trecut, omul de stiinta german Gerhard Ertl a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru chimie pentru cercetarile sale privind procesele chimice pe suprafete solide. Academia de Stiinta din Suedia a afirmat ca studiile lui Ertl legate de ceea ce se intampla cu moleculele atunci cand lovesc suprafete solide reprezinta un proces important in lumea moderna.

"Cercetarile sale au pregatit bazele stiintifice moderne ale proceselor chimice de suprafata: metodele sale sunt folosite atat in cercetarea academica cat si in dezvoltarea industriala a proceselor chimice", a afirmat academia suedeza.

Premiile Nobel, create de savantul si omul de afaceri suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei (1867), au fost decernate pentru prima data in 1901.

Comitetul suedez a anuntat luni si marti castigatorii premiilor Nobel pentru medicina si fizica. In zilele urmatoare vor fi anuntati castigatorii pentru economie, cel mai asteptat moment fiind insa acela al anuntarii castigatorului premiului Nobel pentru Pace, in 10 octombrie.