Dupa discutii prelungite, liderii europeni au decis ca planul de masuri pentru sustinerea sectorului financiar sa fie dat publicitatii doar dupa ce documentul va fi aprobat de toti cei 27 de ministrii de Finante, care se reunesc, astazi, la Luxemburg.

Acest plan a fost discutat prima data de liderii statelor din zona euro. Luni seara, la o conferinta de presa amanata cu peste doua ore din cauza prelungirii dezbaterilor, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker nu a vrut sa ofere mai multe detalii despre masurile avute in vedere, dar a respins cu fermitate speculatiile ca europenii nu pot face fata crizei financiare.

Liderii europeni au in vedere o serie de masuri care sa asigure stabilitatea sistemului financiar si care sa ii protejeze pe deponentii la banci.

De altfel, Banca Centrala Europeana va continua sa sustina cu lichiditati sistemul bancar european pentru a veni in ajutorul intreprinderilor in criza actuala, a anuntat luni seara presedintele bancii Jean-Claude Trichet. "Noi vom continua sa furnizam pe piata monetara toate lichiditatile de care va fi nevoie, atat timp cat va fi necesar", a declarat Trichet, citat de France Presse.

Pe de alta parte, presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick a anuntat, intr-un comunicat dat publicitatii ca " felul in care lumea incearca sa isi rezolve probleme economice trebuie regandit in contextul actual al crizei mondiale". El a sugerat ca ar fi nevoie de o transformare a grupului G7, al celor mai industrializate sapte tari ale lumii, intr-un grup de accelerare care sa sustina economiile in crestere.

Surse citate de AFP au declarat ca printre masurile ce ar putea fi anuntate de UE se numara:

  • majorarea sumei minime garantate pentru depozitele bancare, de la 20.000 euro la 100.000 euro
  • reducerea termenului de rambursare a sumei garantate
  • adoptarea unor norme pentru a evita retragerile masive de la bancile comerciale, care ar putea duce la prabusirea acestora