"Fiecare Guvern va folosi metodele proprii pentru a face fata crizei financiare, dar intr-o maniera coordonata", a afirmat seful statului francez, Nicolas Sarkozy, care asigura presedintia Uniunii Europene, in incheierea summit-ului pe tema crizei financiare organizat la Paris. "Trebuie luate masuri rapide in asa fel incat sa putem opri orice risc care ar putea fi luat in considerare in aceasta perioada. Toti jucatorii importanti de pe piata financiara trebuie sa fie supravegheati", a adaugat Nicolas Sarkozy.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy i-a reunit, sambata, la Paris, pe liderii principalelor puteri economice europene, pentru un minisummit destinat sa linisteasca opinia publica si pietele in legatura cu masurile luate pentru a contracara criza financiara, potrivit NewsIn.

In jurul presedintelui francez, care detine presedintia Uniunii Europene, s-au reunit cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic Gordon Brown si premierul italian Silvio Berlusconi. Vor fi prezenti si presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, presedintele Eurogrup, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Germania, Franta, Marea Britanie si Italia sunt cele patru tari europene care fac parte din G8, grupul principalelor puteri economice mondiale, alaturi de Canada, Statele Unite, Japonia si Rusia, ceea ce a facut ca minisummitul de la Paris sa primeasca denumirea de G4.

Finlanda a criticat vehement summit-ul financiar gazduit de Franta, subliniind ca toate tarile europene ar trebui sa aiba un cuvant de spus in ceea ce priveste modul de rezolvare a crizei, nu numai statele mari, potrivit Reuters.

Intalnirea de la Paris se vrea a fi prima etapa a regandirii capitalismului financiar, ceruta de seful statului francez. Totusi, pregatirea sa a fost marcata de diviziunile franco-germane. Berlinul a respins fara menajamente ideea, avansata cu prudenta de Franta, a unui fond european de salvare a bancilor in dificultate, dupa modelul planului Paulson din Statele Unite, adoptat definitiv de Congres vineri.

Reuniunea de la Paris a avut scopul de a armoniza reactiile europenilor la criza si de a evita adoptarea la nivel national a unor masuri care ar putea dauna echilibrului economic si financiar general al Uniunii Europene. Guvernul irlandez, spre exemplu, a oferit o garantie nelimitata pentru toate depozitele a sase banci irlandeze. Masura i-a iritat pe partenerii Dublinului, Londra apreciind ca aceasta incalca in mod inadmisibil regulile concurentei.

Ziarele franceze avertizzu inaintea summit-ului ca nu trebuie sa existe asteptari prea mari de la aceasta reuniune.

"Obiectivul esential al reuniunii celor patru tari europene membre G8, sambata, la Elysée, este clar: sa puna capat cacofoniei care a caracterizat saptamana aceasta reactia Uniunii la criza financiara", rezuma Le Monde. "Cuvintele nu inlocuiesc nici coordonarea, nici dorinta de a intelegere care sa mearga mai departe de interesele pe termen scurt", avertiza cotidianul francez, citat de NewsIn.

"Nicolas Sarkozy se va confrunta astazi cu prima sa mare criza, in calitate de presedinte al Uniunii Europene, intr-un climat de cacofonie de rau augur pentru rezultatele sale", scria cotidianul regional La République, din Pirinei.