Planul de salvare a sistemului financiar din SUA, in valoare de 700 de miliarde de dolari, a trecut de Camera Reprezentantilor cu 263 de voturi pentru si 171 impotriva. Liderii democrati si republicani - cele mai importante partide din SUA, au dat un vot favorabil, dupa ce in urma cu aproape o saptamana, prima versiune a documentului a fost respinsa de aceasta camera a Congresului.

Planul a primit, miercuri, aprobarea Senatului. Presedintele american George Bush a facut demersuri insistente pe langa congresmani pentru adoptarea acestui plan, argumentand ca acesta este cea mai buna sansa pentru iesirea din criza.

"Situatia ii afecteaza pe cei care muncesc greu. Oamenii sunt ingrijorati in legatura cu economiile lor, cu locurile lor de munca, cu casele lor, iar Camera Reprezentantilor trebuie sa le asculte vocile si sa adopte legea pentru a putea restaura increderea" - a declarat liderul de la Casa Alba, citat de Radio Romania Actualitati.

Institutiile financiare vor primi 700 de miliarde de dolari. Luni, Camera Reprezentantilor a surprins cand a respins planul de salvare a bancilor cu 228 de voturi impotriva si 205 pentru.

UPDATE La Bursa din New York - in conditiile in care speranta adoptarii planului facuse Dow Jones sa castige pana la 300 de puncte - concretizarea votului a provocat un val de vanzari in randul operatorilor de piata, asa incat Wall Street a incheiat in cele din urma din nou pe rosu, in asteptarea efectelor concrete ale planului: indicele Dow Jones a pierdut 1,50%, iar Nasdaq 1,48%, anunta NewsIn.

La randul lor, bursele europene incheiasera vineri in crestere, parand sa anticipeze aprobarea planului: Parisul a terminat in crestere cu 2,96%, Frankfurt a crescut cu 2,41%, iar Londra cu 2,26%.

Cand textul a fost respins, la inceputul acestei saptamani, Dow Jones a cazut cu aproape 800 de puncte, cea mai puternica pierdere din istorie inregistrata intr-o singura zi. Dow Jones a totalizat, pana acum, in aceasta saptamana, o scadere de 818 puncte.