Rusia va construi, pana in 2015, opt submarine nucleare echipate cu rachete strategice Bulava, capabile sa strapunga scutul american care va fi amplasat in Europa, a anuntat joi vice-comandantul marinei ruse, amiralul Alexandre Tatarinov.

"Noul program in domeniul armamentului prevede construirea a opt submarine nucleare care vor fi echipate cu noile rachete strategice Bulava", a declarat amiralul Tatarinov, citat de AFP.

Fiind capabila sa atinga tinte aflate la 8.000 de km distanta, racheta Bulava poate fi echipata cu pana la zece focoase nucleare cu traiectorie independenta. Oficialii rusi sustin ca acest tip de armament poate strapunge orice scut anti-racheta existent in prezent.

Potrivit amiralului rus, racheta Bulava va intra in dotarea armatei incepand cu 2009.

Pe de alta parte, ministrul adjunct al apararii, Vladimir Popovkin, a declarat ca stocurile de arme si de echipamente militare din epoca sovietica sunt "complet epuizate".

"Prevazusem inceperea procesului de reechipare a fortelor armate incepand cu anii 2011-2012. Circumstantele actuale impun insa accelerarea acestui proces, astfel incat fortele armate sa fie echipate cu armament sofisticat", a subliniat generalul Popovkin.

Evenimentele din Georgia, Osetia de Sud si Abhazia au obligat Rusia sa reevalueze acest proces, a explicat oficialul rus.