Hackerii olandezi au reusit sa demonstreze vulnerabilitatea noilor pasapoarte electronice, dupa ce un act falsificat, cu poza lui Elvis Presley, a fost recunoscut ca fiind autentic de un scanner amplasat pe aeroportul Schiphol din Amsterdam. Pe ecranul automatului apar urmatoarele informatii: Elvis Aaron Presley, nationalitate americana, nascut in 8 ianuarie 1935, alaturi de poza si de seria pasaportului.

Intr-un video postat pe siteul freeworld.thc.org ("THC" = "The Hacker's Choice"), o persoana al carei chip nu se vede in inregistrare introduce pasaportul in aparatul de scanare.

Surpriza: nicio alerta nu este emisa, iar pasaportul este recunoscut ca fiind autentic.

Pe pagina anuntata, hackerii descriu pasii care trebuie urmati pentru producerea chip-ului, furnizand inclusiv codul sursa.

Mesajul hackerului este urmatorul: "Nu lasati niciodata un computer sa faca treaba unui om".

Statele Unite, Canada si Uniunea Europeana au introdus obligativitatea pasapoartelor electronice, care au implementate chip-uri electronice in coperti.

Acest chip, menit a fi verificat de scanerele amplasate la punctele de control, contine informatii care exista si in pasaport: fotografie, numele, adresa, locul nasterii si, cel mai adesea, amprentele persoanei.