Uniunea Europeana va organiza o forta navala care sa participe la operatiuni impotriva piratilor in apropierea coastelor Somaliei, acolo unde saptamana trecuta o nava ucraineana incarcata cu tancuri si armament a fost deturnata, scrie BBC. Ministrul francez al apararii a declarat ca cel putin opt tari doresc sa se alature operatiunii, despre care se spera va incepe in noiembrie.

Anuntul a fost facut dupa o intalnire a ministrilor apararii statelor membre UE ce a avut loc la Deauville, in Franta. "Multe tari doresc sa ia parte la aceasta operatiune. Vom lucra la un plan de actiune pe care vrem sa-l punem in practica in luna noiembrie", a declarat ministrul francez al apararii, Herve Morin.

Vasul ucrainean "MV Faina", transportand 33 de tancuri T-72 si armament ce aveau destinatia Kenya, a fost deturnat saptamana trecuta de pirati in largul costelor somaleze. Piratii cer o recompensa de 20 de milioane de euro pentru a elibera nava si echipajul sau.

Nava este inconjurata de nave de razboi americane care impiedica descarcarea echipamentului. O fregata ruseasca a fost trimisa in zona pentru a participa la o blocada internationala si surse spun ca ar avea la bord si cateva echipe de comando pentru a incerca o actiune in forta.

Statistici realizate de autoritatile britanice arata ca atacurile piratilor somalezi s-au dublat in ultimul an. Peste 60 de nave au fost atacate si s-au platit peste 30 de milioane de euro recompensa.